• începînd din această lună, familiile sărace și părinții singuri care au în întreținere copii au dreptul să primească alocații familiale • în multe comune din județ oamenii habar nu au că pot beneficia de aceste alocații • în plus, majoritatea primăriilor nu au încă pregătite formularele de cereri pe care trebuie să le completeze solicitanții • în acest fel, banii de alocații abia dacă vor intra din luna marie în buzunarul celor care au dreptul la astfel de susțineri financiare
Familiile cu unul sau mai mulți copii care realizează venituri mai
mici de 1.500.000 de lei pe membru de familie pot beneficia, începînd din această lună, conform unei Hotărîri de Guvern adoptate la sfîrșitul anului trecut, de alocații suplimentare pentru creșterea copiilor. Dacă ar fi fost să se respecte prevederile acestui act normativ, sediile primăriilor din județ ar fi trebuit să fie deja luate cu asalt de persoanele care se încadrează în condițiile prevăzute de lege pentru a primi aceste ajutoare financiare. Holurile primăriilor din județ sînt, însă, aproape pustii la această oră. Puțini dintre cei care pot beneficia de aceste alocații au aflat de drepturile care li se cuvin. Tot la fel de rare sînt și cazurile în care autoritățile locale s-au zbătut să facă rost de tot ceea ce este necesar pentru ca oamenii să poată avea dosarele în regulă.
Deși ar fi trebuit să facă acest lucru încă din luna decembrie a anului trecut, primarii s-au gîndit că trebuie să asigure formulare tipizate de cereri abia după ce au trecut toate sărbătorile. „Am dat comandă la tipografie de formulare tipizate. Cred că săptămîna viitoare sînt gata. Am vorbit și cu un reprezentant de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă să vină să avizeze toate solicitările celor care nu au un loc de muncă”, spune primarul comunei Colonești, Marian Faleș. Toate bune și frumoase, numai că, indiferent de operativitatea cu care se mîndrește acum primarul din Colonești, alocația pe luna ianuarie este deja pierdută. Chiar dacă se vor grăbi să își completeze dosarele pentru primirea alocațiilor pînă la sfîrșitul acestei luni, cei care au dreptul să primească acest ajutor, își vor putea ridica abia din luna martie banii pentru luna februarie. Nici în localitățile mai mari din județ lucrurile nu stau cu mult mai diferit. La sediul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) din Bacău, spre exemplu, doar un procent neînsemnat din numărul celor care ar putea beneficia de acest sprijin financiar și-au depus pînă acum dosarele complete.
Gabi Ioniță, purtătorul de cuvînt al Primăriei Bacău, spune că, pentru a putea beneficia de aceste alocații, solicitanții trebuie să se prezinte la sediul SPAS din Bacău cu copii după buletinul de identitate, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie, adeverințe salariale de la ambii părinți, precum și dovada de la unitatea de învățămînt la care este înscris copilul dacă acesta beneficiază, sau nu, de burse școlare.
Care este cuantumul alocațiilor
Ca și pînă acum, fiecare copil beneficiază de alocația de stat
universală pentru copii în valoare de 210.000 de lei. În plus,
familiile cu venituri reduse pot primi o alocație familială complementară și alocația de susținere pentru părinții singuri, precum și de alte programe de sprijin pentru familiile cu copii.
Concret, familiile care realizeaza venituri lunare mai mici de
1.500.000 de lei pe membru de familie beneficiază de alocații în
cuantum lunar de 510.000 lei pentru familia cu un singur copil,
770.000 lei pentru familia cu doi copii, 1.030.000 lei pentru familia
cu trei copii și de 1.290.000 lei pentru familia cu patru sau mai mulți
copii. Familiile care primesc ajutor saocial în baza Legii privind
venitul minim garantat beneficiază de o majorare cu 25% a
alocațiilor complementare.
În premieră, părinții care își cresc singuri copii și au venituri lunare mai mici de 1.500.000 de lei pe membru de familie pot primi o alocație de susținere în cuantum de: 660.000 lei pentru familia cu un copil, 945.000 lei pentru familia cu doi copii, 1.230.000 lei pentru familia cu trei copii și 1.515.000 lei pentru familia cu patru sau mai mulți copii. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns