Ai fost la plajă și ai căpătat un bronz frumos, fără arsuri? Orice medic dermatolog îți poate spune că nu există bronz 100% sănătos, fără ca pielea să nu fie afectată.
Totuși vară fără a te bronza, nu e vară. Și, cum nu poți mereu renunța la ceea ce îți place, pentru că nu îți face bine, cel mai bine este să ne înarmăm înainte de a pleca la plajă cu un flacon mărișor de loțiune de protecție împotriva soarelui. Acum intervine problema ce cremă să-ți alegi, pentru că, slavă Domnului!, piață are oferte pentru toate buzunarele, de la o cremă mai ieftină, Elmiplan,t la 61.000 lei, la una mai scumpă, Gerovital,, cu prețuri cuprinse între 90.000 – 144.000 lei.
Cum îți alegi crema potrivită pielii tale? Trebuie mai întîi să cunoști limbajul, ca să pricepi ce scrie pe cutie. Puțini știu ce pot să însemne toate SPF-urile, UVB-urile și UVA-urile mereu înscrise pe etichetă.
SPF-ul este factorul de protecție solară, care îți arată de cîte ori poți înmulți timpul dat de protecția naturală a pielii, fără a risca apariția unor arsuri. De exemplu, o piele foarte deschisă se arde în numai zece minute. Alege o protecție cu SPF-ul 15, înmulțește acest factor cu zece și vei obține 150, adică timpul în minute pe care îl poți petrece fără grijă pe plajă, dacă ai aplicat corect loțiunea. După ce se termină timpul, ai două alternative: fie aplici crema, fie fugi din calea soarelui și îți găsești un loc la umbră. Dacă vrei mai mult la soare, alege o cremă cu SPF-ul ridicat (valorile SPF-ului sau IP au indice de protecție ce variază între 2 și 35, uneori fiind chiar mai mare).
Următorul pas ar fi să verifici dacă loțiunea are protecție contra razelor UVA ( care declanșează și ele bronzarea și, odată cu aceasta, îmbătrînirea pielii). Trebuie să menționez că nivelul de protecție UVA este inferior celui UVB ( care activează bronzul dar și arsurile), și în plus filtrează și razele roșii, responsabile de apariția bășicuțelor.
Dacă transpiri abundent sau practici sporturi nautice, loțiunile ideale sunt cele rezistente la apă (waterproof). Produsele rezistente la apă (water-resistant) mențin SPF-ul sub apă 40 de minute, în timp ce variantele waterproof, 80 de minute. Totuși acestea se reaplică după ce te ștergi.
Să alegi cremă, loțiune, gel, lapte sau spray? Depinde de preferință. Crema îți oferă o senzație plăcută, pe cînd folosirea spray-ului este mai comodă. N-ai nevoie de lecții, despre felul în care se aplică? Crezi tu, pentru că aplicarea loțiunii de plajă este un lucru foare împortant și trebuie făcută cu atenție. Nu e deajuns să te dai pur și simplu. Trebuie să aplici loțiunea sau crema uniform pe pielea curată și uscată, precum și pe „punctele fierbinți”: urechi, degete, mijlocul spatelui, porțiunea din spatele genunchilor și chiar cărarea de la păr. Ai acoperit bine dar arsurile nu te-au ocolit? Există un singur motiv: loțiunea trebuie aplicată cu cel puțin cinci minute înainte de a merge pe plajă, la soare, pentru că pielea începe să reacționeze la soare după numai cinci minute. Totuși odată ajuns la soare, cu toate regulile și sfaturile date, există riscul de a te arde, dacă nu știi cînd să te oprești. (A.C.)
Lasă un răspuns