Consiliul Local al comunei Brusturoasa si partenerii sai au lansat, la sfirsitul saptaminii trecute, in Bacau, proiectul „Viitorul tau e in miinile tale”. Proiectul, in valoare de 856.754 de lei, din care contributia solicitantului este de 17.136 de lei. Acest proiect urmareste dezvoltarea capitalului uman din mediul rural al judetului Bacau, cresterea gradului de informare si de constientizare a populatiei, de consiliere si formare profesionala, in vederea imbunatatirii calitatii resurselor umane din zonele rurale. Comuna Brusturoase nu se afla la primul proiect aplicat si finantat cu bani din programe de finantare externa. La evenimentul de lansare au participat Tudorita Lungu, subprefect al judetului Bacau, Silviu Bondor, vicepresedinte al Consiliului Judetean, primari, reprezentanti ai unor institutii interesate si ziaristi.
Partenerii in acest proiect ai Consiliului Local sint Asociatia pentru Educatie si Dezvoltare Rurala „Ioana Radu Rosetti”, din Brusturoasa, societatea Interactiv Ro Consult Bacau, Fundatia Umanitara Leonhard si consiliile locale Agas, Balcani, Casin, Filipeni, Filipesti, Glavanesti, Itesti, Magura, Sascut si Tirgu Trotus. Proiectul este cofinantat de Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. In acest sens, va fi realizat, in mediul rural, un Centru Pilot – Operator de Dezvoltare a Resurselor Umane, in care se vor oferi tuturor celor interesati servicii de orientare profe sionala, consiliere si formare profesionala. Acesta se doreste a deveni un model de actiune pentru celelalte comunitati locale, un exemplu de implicare si daruire in folosul oamenilor – sustin coordonatorii proiectului.
Realitatea de la baza proiectului
„Ziua lansarii proiectului – a spus primarul comunei Brusturoasa, Sorin Antonoaie – a fost una foarte importanta pentru noi. Cind am pornit in scrierea acestui proiect, am plecat de la o realitate: mai bine de 54% din populatia judetului Bacau traieste in mediul rural. Noi vrem sa ne adresam in special tinerilor care termina scoli de arte si meserii si dintre care foarte putini pot gasi, la absolvire, un loc de munca. De asemenea, vrem sa identificam 100 de femei si 100 de barbati pentru care sa gasim efectiv locuri de munca”. Realitatea sociala a judetului spune inca si mai multe, vizavi de initiativa celor din Brusturoasa si a partenerilor lor. Somajul in rindul tinerilor este de 3,5 ori mai mare decit rata generala a somajului, iar adultii sint afectati de acest flagel in proportie de 8,66% (la nivelul lunii noiembrie 2009). De asemenea, este vorba de rata ridicata de parasire timpurie a scolii si de faptul ca doar 2,5% dintre tinerii din mediul rural patrund la cursuri universitare. Mai mult de 67.000 de persoane din mediul rural sint ocupate in agricultura de subzistenta (29,87%) si, peste toate, lipsec si centrele de informare si de consiliere in mediul rural.
Cursuri, ghid, brosuri, revista
Grupul tinta al acestui proiect – a spus managerul lui, Ramona Dirlea – il constituie, deopotriva, angajatii si managerii din firmele din mediul rural, dar si persoanele inactive sau cele ocupate in agricultura de subzistenta, somerii, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca si cele stabilite la sat. „Centrul Pilot din Brusturoasa – a mai precizat Ramona Dirlea – va organiza cursuri de formare de competente pentru 200 de persoane, pentru acces pe piata muncii prin competente informatice, de limba engleza si prin metode de cautare a unui loc de munca”. Sint propuse, pe timp de 18 luni, campanii de informare, editarea unui Ghid de asistenta psihologica, sociala si juridica privind orientarea in cariera, in 500 de exemplare, realizarea de brosuri de informare, in 25.000 de exemplare, publicarea revistei trimestriale „Pe aripi de vis” (tiraj 10.000 de exemplare), dar si instruirea de promotori din cele 11 comune implicate in proiect, pentru a deveni factori de multiplicare a infomatiei.
Asupra acestui proiect vom reveni.
Lasă un răspuns