Regiunea Nord-Est este prima in Romania in ceea ce priveste depunerea, analiza si contractarea de proiecte in Programul Operational Regional (Regio) si demararea activitatilor de atragere a fondurilor, pe cereri de finantare si cereri de rambursare. Pina la inceputul lunii mai, la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est au fost depuse 377 de proiecte, prin care se solicita peste 724 de milioane de euro. Dintre acestea, 51 sint din judetul Bacau (numai 13,5%), fata de 102 in Suceava, 93 in Neamt si 70 in Iasi. Ritmul de solicitare si de acceptare la finantare este foarte bun, multe domenii de finantare fiind epuizate din punct de vedere al sumelor alocate. Exista, insa, destule probleme care frineaza activitatea de finantare – spune directorul Directiei Management al Regio, Gheorghe Harja.
Pe domeniul de interventie 2.1 – „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, sosele de centura si strazi urbane” au fost contractate, din cele 19 proiecte selectate, 17. Unul este in curs de contractare, iar pentru al treilea se va amina contractarea. Lista proiectelor ramase in rezerva este impresionanta si inseamna o suma de doua ori si jumatate mai mare decit s-a putut contracta, cu proiecte bune, selectate, care miine, daca s-ar identifica alte surse, ar primi finantare. Si pe domeniul de interventie 3.4 – „Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare si a celei de formare preofesionala continua” s-au terminat fondurile alocate. „Sint proiecte depuse in valoare de peste trei ori mai mare decit suma alocata si sintem intr-o faza avansata in ceea ce priveste evaluarea acestor proiecte, iar proiectele in curs de evaluare vor merge pe lista de rezerva – a precizat Gheorghe Harja. Pentru cele la finantare au fost cerute proiectele tehnice si urmeaza etapa de contractare.
Acelasi lucru s-a intimplat si pe infrstructura din turism, pe domeniul 5.2. Avem, deja, proiecte pe lista de rezerva, prin epuizarea fondurilor alocate”.
Administratorii judetelor se inteleg greu
Pe Axa 1 sint 16 proiecte depuse, iar agentia se asteapta sa nu se mai faca nici o licitatie, pentru ca suma va acoperi alocarea. Directorul de Directiei de Management spune ca ar fi trebuit sa se inceapa evaluarea pe 1 aprilie. „Intirzierea – crede Gheorghe Harja – a aparut datorita unor lucruri nepuse la punct, mai exact lipsa unor evaluatori urbanisti pe care sa-i puna la dispozitie Autoriotatea de Management a Proiectului. Speram ca, in luna mai, sa deblocam aceasta situatie”. La „Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate” trebuiau finantate doua spitale judetene, dar a aparut o disfunctionalitate in finantare, pentru ca Ministerul Sanatatii a facut studii de fezabilitate neadecvate. Se lucreaza, insa, la alte studii de acest fel. In domeniul „Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor sociale” sint 14 proiecte, depuse in ritm normal. S-a intirziat, insa, domeniul de interventie 3.3 – „Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta”, unde s-a primit doar un proiect. „Si acesta a venit, insa, cu intirziere, pentru ca la nivel regional probabil inca nu este inteles conceptul de asociatii de dezvoltare intercomunitara – cred cei de la Agentia Nord-Est. Cele sase judete ale regiunii gasesc cu relativa dificultate puncte comune. Dar, avem proiectul, cheltuim si banii pe acest domeniu”.
Comunitatile locale sustin greu proiectele
In Domeniul 4.1 (pentru Sprijinirea afacerilor) Agentia Nord-Est are solicitata cam jumatate din suma alocata, din mediul privat. Domeniul este „Dezvoltarea durabila a structurilor de afaceri de importanta regionala si locala” (Centre de sprijinire a afacerilor). Aici au posibilitatea sa aplice mediul privat, dar si autoritatile publice locale. Pina la aceasta ora, in Regiune nu au aplicat decit reprezentantii mediului privat. Solicitarile din mediul privat in acest domeniu este de mirare, pentru ca solicitantii trebuie sa construiasca o investitie de care sa profite si altii din jur. „Ne aspteptam ca autoritatile publice locale sa faca asemenea tipuri de interventie, pentru ca au interesul sa atraga investitori si investitii si, ulterior, taxe si impozite – a opinat Gheorghe Harja. Dar, la nivelul regiunii nu exista fonduri suficiente, pentru cofinantare”. Directorul general al Agentiei Nord-Est, Constantin Apostol, stie, insa, ca autoritatile locale ar trebui sa contribuie cu milioane de euro, pe partea de cofinantare. „Noi am «mobilat» regiunea cu parcuri industriale, cu centre de afaceri si centre expozitionale – a precizat directorul general. Problema noastra, acum, este ca aceste edificii sa si functioneze. Sa convingem autoritatile sa facem schimbari majore in ceea ce priveste managementul, promovarea si, mai mult, chiar modul de abordare. Pentru ca amorsarea unui parc industrial, a unui centru de business, este o chestiune de durata. Nu se face nimic peste noapte. Este o noua provocare si o abordare noua pentru autoritati. Este o zona de business, dar care poate aduce venituri substantiale si care trebuie gestionata altfel decit administratia ca atare. Or, in regiune, un parc industrial a ajuns sub administratia pietelor. Asta spune totul!”. Daca in acest domeniu vor mai ramine bani, agentia spera sa-i poata duce, la jumatatea perioadei, spre alte domenii, mai ales ca exista liste de rezerva lungi.
Lasă un răspuns