Asa cum aratam, in ziarul nostru de luni, Regiunea Nord-Est este prima in Romania in ceea ce priveste depunerea, analiza si contractarea de proiecte in Programul Operational Regional (Regio) si demararea activitatilor de atragere a fondurilor, pe cereri de finantare si cereri de rambursare. Ritmul de solicitare si de acceptare la finantare – aratam si in articolul de ieri, 19 mai – este foarte bun, in regiune, multe domenii de finantare fiind epuizate din punct de vedere al sumelor alocate. Exista, insa, destule probleme care trag in jos activitatea de finantare. Iata, astazi, alte concluzii la care au ajuns reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.
Pina la inceputul lunii mai, la Agentia Nord-Est au fost depuse 377 de proiecte, prin care se solicita peste 724 de milioane de euro. Dintre acestea, 51 sint din judetul Bacau (numai 13,5%), fata de 102 in Suceava, 93 in Neamt si 70 in Iasi.
Domeniul 4.2 – „Reabilitatrea siturilor industriale poluate si neutilizate” nu are proiecte, pentru ca nu a fost gindit bine. „Singurul proiect care poate fi activat – a precizat directorul general al agentiei, Constantin Apostol – este platforma industriala Buhusi. Daca acolo se reziliaza contractul pentru activele fabricii de stofe, preluate in concesiune de o firma privata, iar zona redevine din nou a primariei, aceasta ar putea sa aplice in acest domeniu. Altfel, nu. Primarul Ionel Turcea spune, deja, ca are probleme cu locatorul. In toate celelalte localitati, spatiile industriale sint private. In Europa, preluarea siturilor industriale se face altfel: ajung in proprietate publica. Fabricile sint reabilitate si revindute, pe bani buni. Si la noi, actualii proprietari, care au datorii mari la bugetele locale, pot fi executati, ca la Buhusi. La Buhusi sint aproape 20 ha de cladiri si terenuri, care stau degeaba”.
Pe domeniul „Sprijinirea dezvoltarii microintreeprinderilor”, dupa optimism se instaleaza pesimismul, pentru ca actuala criza economica a facut ca din 72 de proiecte care urmau a fi contractate, depuse la Agentia Nord-Est, 9 sa fie retrase. Solicitantii nu mai au capacitatea de a cofinanta partea de 30%. Apetitul investitional este extrem de scazut. Desi, in regiune, mediul privat a fost intotdeauna activ. „Aici e vorba si de caderea pietelor, pe care investitorii ar trebui sa livreze, pentru care noi nu facem nimic. Iar altii aplica tactica dezvoltarii cu pasi foarte mici” – a precizat Constantin Apostol. In schimb, pe domeniul 5.1 – „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural” numarul cererilor depaseste suma alocata. „Practic, am inceput sa primim banii din prefinantare – ne-a declarat directorul Directiei Managementul Regio, Gheorghe Harja. Sint cereri de rambursare a cheltuielilor eligibile in lucru. Personal, am, insa, o dezamagire privind functionarea sistemului si modul in care partenerii inteleg ca absorbtia fondurilor europene este o prioritate”.
Lasă un răspuns