• cum și pe ce se duc banii băcăuanilor
Aproape 1.500 de miliarde de lei. Cam atît a avut la îndemînă, în acest an, municipalitatea băcăuană pentru acoperirea cheltuielilor necesare bunului mers al urbei. Învățămînt, sănătate, cultură, asistență socială, servicii de dezvoltare publică, transporturi și telecomunicații sînt doar cîteva dintre sectoarele care primesc susținere financiară din partea bugetului local. Pușculița municipalității s-a dovedit a fi deseori mult prea mică pentru acoperirea nevoilor pe care le au băcăuanii în aceste vremuri. Nu o dată proiecte aflate la un pas de realizare au ost ulterior amînate, în principal, din lipsa fondurilor. „Nu avem bani” este răspunsul pe care autoritățile locale îl dau în ultima vreme tuturor celor care înaintează solicitări de finanțare din partea bugetului local. Nici pe băcăuani nu îi prea dau banii afară din casă, însă un asemenea răspuns nu au cum să îl dea în momentul în care se apropie scadența de plată a taxelor și impozitelor pe care le au de achitat față de municipalitate. Anual, fiecare familie de băcăuani ce deține în proprietate, în medie, un apartament și o mașină varsă în contul bugetului local cam un salariu mediu pe economie. O sumă mare pentru o familie care nu obține alte venituri în afară de salariu. Iar dacă taxele și impozitele locale nu sînt achitate la timp, suma devine și mai mare odată cu aplicarea penalităților șI dobînzilor de întîrziere. Puțini sînt băcăuanii care, după ce bagă adînc mîna în buzunar în fiecare an pentru a-și plăti șederea în municipiul Bacău îi și întreabă pe cei care țin în mîini destinele urbei ce fac cu acești bani. Nu e mai puțin adevărat, însă, că tot la fel de puțini sînt și liderii administrației publice locale care fac la începutul sau sfîrșitul fiecărui an un pas în față și spun: „Atîția bani am avut pe mînă, iată ce am făcut cu ei”.
De unde vin banii de la bugetul local
Mai puțin de jumătate din cei 1.456.503.980 lei care s-au adunat în acest an în pușculița municipiului Bacău, respectiv 526.860.964.000 lei, au reprezentat venituri proprii ale municipalității. Cea mai substanțială contribuție la bugetul local, respectiv 752.160.137.000 lei, a fost reprezentată de prelevările din bugetul de stat: sume defalcate din TVA pentru bugetele locale, cote și sume defalcate din impozitul pe venit, etc. Așa cum reiese din datele prezentate aleșilor băcăuani cînd a fost aprobată o ultimă rectificare bugetară, municipalitatea băcăuană are la îndemînă mai multe surse proprii de venituri: impozite și taxe de la populație, taxe pentru folosirea terenurilor aflate în proprietate de stat, impozite pe clădiri și terenuri de la persoane juridice, taxe judiciare de timbru, taxe și tarife pentru eliberarea licențelor și autorizațiilor de funcționare, vărsăminte de la instituțiile publice, etc.
Cum sînt calculate taxele și impozitele locale
Dacă pînă anul trecut autoritățile locale aveau mai multă libertate în stabilirea nivelulului taxelor și impozitelor locale, metodologia de calcul a acestora a fost schimbată substanțial odată cu adoptarea, în primăvara anului trecut, a Ordonanței de Guvern nr. 36. Astfel, diferențele dintre taxele și impozitele locale aplicate în orașele și municipiile cu același număr de locuitori au fost atenuate de respectivul act normativ. Astfel, din acest an, băcăuanii au început să plătească aceleași impozite și taxe locale cu locuitorii orașelor și municipii de același rang cu municipiul Bacău. Același lucru se va întîmpla șI în cursul anului viitor, dat fiind că nivelul taxelor și impozitelor pe care băcăuanii le vor avea de plătit în 2004 a fost stabilit tot în baza Ordonanței 36.
Lasă un răspuns