Consilierii judeteni bacauani au aprobat in sedinta ordinara a Consiliului Judetean Bacau, de simbata, bugetul pe acest an al judetului. Asa cum era de asteptat, votul nu a decurs fara discutii prealabile, amendamente sau acuzatii politice. Micsorat de la an la an, cu repartizari din cotele de TVA tot mai mici, alesii judeteni au fost nevoiti sa imparta doua paie la trei magari. Dragos Benea, presedintele CJ Bacau a caracterizat bugetulul judetului ca unul care asigura subzistenta. „Bugetul piriie din toate incheieturile. Scade de la an la an. Obiectivele de investiti au primit intre 20% – 30% – 40% finantari si doar Maternitatea are finantarea asigurata de peste 90%, urmata de apoi de proiectul „Casa Verde”. Putem imparti bugetul pe doua categorii: unul de functionare, asigurat la cota de avarie si un buget de dezvoltare prin care am incercat sa prindem cele mai importante investitii pe care le avem in continuare, altele noi sau cele cu proiecte europene in care Consiliul Judetean este angajat”, a declarat presedintele CJ Bacau. Dragos Benea a continuat apoi cu vestile proaste, vorbind despre bugetul din acest an. „In aceste conditii, in care toate proiectele se vor derula coerent si daca licitatiile vor decurge fara contestatii, putem incheia sfirsitul de an cu un deficit de 100 miliarde de lei vechi”, a mai spus presedintele CJ Bacau.
Preluarea liceelor si spitalelor ar putea da peste cap bugetul
O problema ridicata in sedinta a venit din partea alesului Dumitru Bontas – PSD, care a vrut sa stie daca bugetul judetului este pregatit pentru descentralizarea anuntata de Guvern si preluarea unor noi institutii. Mai precis, este vorba de liceele si colegiile din judet precum si de Spitalul TBC. „Nu au fost prevazute in buget sume de rezerva pentru aceste obiective, in caz ca ar trebui sa le preluam. Nu este normal sa facem bugetul dupa tot felul de initiative luate peste noapte. Ceea ce se intimpla nu este descentralizare, ci o viziune defectuasa”, a mai spus presedintele Benea. Maternitatea (foto) este singurul obiectiv cu finantare 90%, iar diferenta ii va fi acordata la rectificarea din iulie. Pentru Ocologie s-a alocat suma de doar 13 miliarde de lei, in conditiile in carea modernizarea necesita peste 260 miliarde de lei vechi. Cultura a primit doar doua miliarde de lei vechi, iar lucrarile la catedrala au fost finantate cu doar 50% din nevoi. Bugetul propriu al Consiliului Judetean a fost aprobat in unanimitate.
Doua voturi impotriva la bugetul unitatilor administrative
Discutii mai aprinse a stirnit bugetul primariilor de comune si orase, nelipsind chiar acuzatiile politice. Fireste, nemultumiti au fost pedelistii, pentru ca banii s-au acordat dupa criteriul numarului populatiei si al repartitiilor de la Guvern de anul trecut, cind localitatile conduse de edili PDL au fost favorizate. Ca urmare, acum au primit mai putin. S-a aprobat insa un singur amendament, acela de a se mai da cite 400 milioane la Dofteana si Poduri si 200 milioane la Odobesti. Pedelistii au incercat sa vina cu exemple de primarii PDL care au primit sume de bani, dar Dragos Benea a venit cu temele facute, prezentindu-le la leut cit au primit in 2010 de la Guvern sau de la Directia de Finante Publice. Vicepresedintele Silviu Bondor a anuntat ca el oricind poate pleca din functie fara probleme si impreuna cu Eugen Ochenatu au fost singurii care au votat impotriva.
Lasă un răspuns