Asociatia Patronala a Forestierilor din Romania – Asfor (sucursala pentru judetele Bacau, Vrancea si Vaslui) si Patronatul Forestierilor si Prelucratorilor în Lemn din judetul Bacau – Proforest (constituit pe linga Camera de Comert si Industrie) au tinut, la sfirsitul saptaminii trecute, la sediul societatii Finforest Baco Production din Comanesti, adunarile reunite anuale ale membrilor.
La eveniment au participat directorul comercial al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Cristian Apostol, primarul orasului Comanesti, Viorel Miron, directorul Inspectiei Silvice si de Vinatoare Bacau, Mihai Florescu, directorul Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Savu, presedintele Asfor, Ion Sberea, si presedintele Proforest, Toader Balcanu. Au mai fost prezenti investitori din domeniul forestier si al prelucrarii lemnului, sefi de institutii din judetele Bacau si Vrancea si ziaristi. La adunare a participat si directorul societatii Diana Forest Bacau, Norbert Dowejko, preluata si repornita recent de grupul polonez Barlinek.
Reprezentantii firmelor din domeniul forestier si al prelucrarii primare a lemnului simt, in continuare, nevoia ca organizatiile din care fac parte sa-i reprezinte in relatiile cu institutiile statului si, mai nou, in batalia pentru fondurile de finantare europene. Ei cred ca rindurile investitorilor din aceste domenii ar trebui sa se stringa mai mult, pentru ca reprezentarea actuala este mult sub posibilitati. Dintre cele 300 de firme inregistrate in judetele Bacau, Vrancea si Vaslui, sucursala Bacau a Asfor numara, in prezent, doar, 26 de membri, iar Proforest doar 25 de membri (cu 4.015 salariati).
Problemele esentiale ramin nerezolvate
Forestierii au aratat din nou ca se confrunta cu serioase probleme in activitate, deoarece cota de taieri de masa lemnoasa a fost data tirziu, abia in luna noiembrie, pentru ca licitatia de preluare a parchetelor sa se tina abia in decembrie. Ei mai spun ca abia dupa trei ani de insistente la Ministerul Mediului, s-a reusit modificarea unui ordin referitor la autorizarea de exploatare pentru proprietarii de paduri si ca au serioase dificultati cu drumurile forestiere, impracticabile, cu taxa de drum incasata pentru tractoarele care, practic, nu ies din paduri, dar si cu procedura de forta majora, prin care ei pot sau nu sa intrerupa exploatarea din motive obiective, cind conditiile naturale nuai permit sa intri la exploatare. „Nu ni s-a alocat nici un leu pentru refacerea drumurilor forestiere – a confirmat Gheorghe Savu -, desi acum trei ani in zona au fost inundatii catastrofale. Nici creditele nu sint posibile, iar bugetul statului nu are bani pentru acest capitol”.
Dialogul cu institutiuile statului, o solutie
Industriasii din domeniu au apreciat relatiile cu Romsilva si Directia Silvica Bacau ca fiind principiale. „Anul trecut – a precizat Toader Balcanu – au avu loc mai multe intilniri ale membrilor asociatiei si reprezentantilor societatilor comerciale din domeniu cu cei ai Romsilva, in care s-au discutat, intre altele, rezolvarea problemelor autorizatiilor de mediu pentru parchetelor de exploatare, problema preturilor la licitatia de masa lemnoasa, pentru care s-a ajuns la concluzia ca participantii la licitatii sa nu se concureze nefiresc intre ei, iar preturile sa fie ridicate artificial”. Au mai fost intilniri cu Agentia de Mediu Bacau, cu reprezentantii institutiilor locale de control, coordonare si fiscale, la care s-au discutat probleme referitoare la licitatia de masa lemnoasa, dar si la posibilitatile de pregatire profesionala a salariatilor, pentru care au fost facute actiuni impreuna cu Scoala de Studii Comerciale Bacau, pentru meserii de baza de care au nevoie firmele din domeniu.
Fondurile structurale ocolesc IMM-urile lemnarilor
O problema acuta pe care o resimt, acum, investitorii este accesarea fondurilor de finantare europene. Ei cred ca ghidurile solicitantului de fonduri structurale au venit foarte tirziu, iar pina in prezent nu au aparut rezultate concrete. Una dintre firmele de consultanta care a lucrat, pina acum, 90% dintre proiecte numai in industria lemnului, este Blue Point. „Situatia finantarilor nu este incurajatoare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) – a opinat Ioana Tofan , consultant de certificari ISO la aceasta firma. IMM-urile din industria lemnului se exclud de la finantare. Sint acceptate numai microintreprinderile, in programul FEADR, Fondul eurpean pentru agricultura si dezvoltare rurala. Apoi, sumele sint foarte mici. Speram ca macar de la anul sa fie introduse la finantare si IMM-urile”. Problemele din domeniu sint deseori puse pe seama regulamentelor si directivelor Comisiei Europene. Investitorii cred, insa, ca aceasta nu trebuie sa devina o sperietoare, pentru ca, oameni umblati prin lume fiind si ei, au vazut ca regulile se aplica, in tarile UE, in functie de realitatile locale, de care la noi nu se prea tine cont.
Asupra unor probleme analizate de membrii Asfor si Proforest vom reveni.
Lasă un răspuns