Întîi lemnele și apoi Constituția
Prima zi a referendumului pentru votarea Constituției i-a lăsat mai degrabă indiferenți pe sătenii din Buhoci. Ocupați cu cele trei praznice programate pentru ziua de sîmbătă, cu lucrul cîmpului sau cu adusul lemnelor din pădure, buhocenii au lăsat Constituția să mai aștepte. „Trebuie să aducem lemne din pădure, că vine iarna peste noi. Votul poate să mai aștepte”, ne-a spus nea Ilie, precocupat să-și pregătească cît mai bine căruța pentru pădure. În secția de votare amenajată în incinta școlii bătea vîntul. Cînd și cînd ușa de deschidea și cîte un sătean venea să -și spună opțiunea despre Constituție. Pînă la ora 10,30 se hotărîseră să voteze 22 oameni dintr-un total de 1.150 trecuți pe liste. Printre ei și moș Neculai Pătlăgică care, la 86 de ani, un război mondial și 20 de ani de pușcărie comunistă, a venit printre primii să voteze. „Lumea a profitat că nu plouă și s-a dus la cîmp. Mai sînt și trei dezgropăciuni în sat. Probabil că oamenii vor veni mîine, după slujba de la biserică”, a explicat absenteismul Dorina Pocovnicu, președintele secției de votare din Buhoci. (Eduard CUCU)
MOINEȘTI
Plata ajutoarelor sociale și autobuz pentru votanți în zona Moinești
Un număr de 16.668 de persoane au fost așteptate la urne la Moinești. Sîmbătă, în prima zi, 14% dintre aceștia au fost prezenți în secțiile de votare, cifra crescînd substanțial duminică. Pînă la ora 15,00 se înregistrase o prezență la vot de 41%. Vineri și sîmbătă, la primărie s-a făcut plata ajutoarelor sociale pentru familiile nevoiașe, ocazie de propagandă. Duminică, în Parcul central al orașului a demarat Ziua recoltei. Între o cană de tulburel și un mic, moineștenii au fost invitați spre ștampilele secțiilor de votare. Victoria fotbaliștilor petroliști i-a descrețit fruntea. Pentru că sîmbătă a fost referendum, unii tineri și-au amînat cununia civilă. La arestul Poliției Moinești, cinci dintre cele nouă persoane aflate în această ipostază și-au putut exprima dreptul la vot prin intermediul urnei volante. Și tot prin urna volantă au votat sîmbătă și duminică cinci tinere mămici. Prin intermediul viceprimarului Moineștiului, Toader Frățilă, în comuna Berești – Tazlău a fost pus la dispoziție un autobuz, care a transportat o parte dintre votanții din satele Romanești, Boșoteni și Prisaca, aflate la distanțe mari de centrele de votare. Sîmbătă, în jurul prînzului la secția de votare 449 din satul Bolătău, comuna Zemeș, o pană de curent a întrerupt iluminatul secției. Timp de cîteva ore, cît a durat defecțiunea, activitatea de votare a continuat utilizîndu-se două acumulatoare de curent electric. (Mihai VIERIU)
PARINCEA
De la crîșmă, direct la vot
Sîmbătă., la Parincea. la ora 11, votaseră doar 21 de oameni dintr-un total de 747. Ileana Bîrgu a fost a 22-a. La 80 de ani, regulile de votare par a nu mai conta și, poate de aceea, bătrîna nu a vrut în ruptul capului să intre în cabina de vot. „Pune tu, maică, ștampila unde crezi”, i-a spus bătrîna unui membru al comisiei de votare. După ce s-a lăsat convinsă să voteze, băbuța a băgat buletinul în urnă, a zis ziua bună și dusă a fost. S-a oprit la birtul de la colțul uliței. Un drum pe care alții l-au făcut în sens invers. „Dimineață, pe la ora 8,30, a venit unul beat criță, care ținea morțiș să voteze și pentru nevastă. Ațos, o ținea într-una pe alui și,am fost nevoiți să îl scoatem afară din secție”, a povestit Anton Chirilă, șeful postului de poliție din comuna Parincea. (Eduard CUCU)
SĂUCEȘTI
A venit la votare să scape de bătaia nurorii
Frigul crunt de afară și ploaia măruntă care a căzut sîmbătă dimineața i-a ținut în casă pe locuitorii din Săucești. Deși la Secția de votare amenajată în școala din Săucești erau înscriși pe liste 2.850 de alegători, la ora 11,00 a zilei de sîmbătă doar 63 de persoane își exprimaseră opinia în legătură cu modicăficările aduse constituției. „Bătrînii au fost primii care au venit la votare. Au fost unii care așteptau chiar de la ora 7,00 la ușa secției”, ne-a spus Mariana Dabija, președintele secției de votare Săucești. Elena Aghiac, de 76 de ani, este unul dintre țăranii conștiincioși. „N-avem televizor, aparat, mamă, că doar trăim pe lumea asta, de acolo am aflat. Am venit să votez constituția”, spune hotărîtă bătrîna. O întreb despre modificările care crede că vor fi avantajoase, dar bătrîna numai la asta nu se gîndește. „Nu-mi convine că nora mă strînge de gît. E beată tot timpul și zice că i-am furat baticul. Da’ ce, mie îmi trebuie baticul ei, că 15 am, nu unul. Nu am bani acuma, că i-am și spus că-i stric actele și să se ducă în stradă să stea, că la mine nu-i mai țin. La bătrînețe îmi trebuie liniște, nu să mă bată ea tot timpul”, se plînge femeia. Cu toiagul într-o mînă, făcînd eforturi să stea în picioare, bătrîna pleacă fără tragere de inimă spre casă. Pentru ea, participarea la referendum a fost mai curînd un prilej de a scăpa de chinurile la care o supun copiii decît dorința de a-și expirma punctul de vedere în legătură cu modificările aduse constituției. (Costinela BREAHNĂ)
are foto, cod vot2 (Foto Eduard CUCU) Din fuga căruței, familia Gafița s-a oprit și la secția de votare
PÎNCEȘTI
Vot de gura nevestei
„Lumea de la țară nu e învățată să vină la vot sîmbătă. În plus, e zi lucrătoare și toată lumea e la cîmp”, ne-a explicat Miluța Lazăr, membru în comisia de votare, de ce sătenii din Pîncești au lipsit sîmbătă de la vot. Pe un colț de masă stăteau vreo șase-șapte cărți de alegător. „Sînt ale tinerilor care au împlinit 18 ani și nu au mai apucat să primească documentele”, ne-a spus același Miluța Lazăr. De ce acestea trebuia să fie împărțite chiar în secția de votare, nimeni nu a putut explica. La centru, în Pîncești, la o casă distanță de școala care adăpostea secția de votare, l-am întîlnit pe Vasile Gafița. Omul dădea să se urce, alături de fiicele sale, în căruță, să se ducă la cîmp. „Bună ziua, nu mergeți la vot?”, îl întrebăm. „Zîua bună. Da’ ce, vot îmi trebuie mie acum? Nu vine nimeni să-mi strîngă cocenii de pe cîmp”, zice bărbatul. Aurelia, nevasta lui Vasile, e de altă părere: „Hai, bre, omule, să votăm! Nu durează mult și mergem apoi și la cîmp”, spune femeia strîngîndu-și broboasa sub bărbie.Mai mult de gura muierii, bărbatul se execută și intră în școală. După plecarea lor, numărul votanților de la Pîncești a ajuns la 45, în timp ce pe liste erau trecuți 1.042 de oameni. Situația s-a mai îmbunătățit însă, în cursul zilei de ieri, cînd, în jurul orei 15,00, votaseră 49% din cei cu drept de vot. Cel puțin așa a susținut Mihaela Grădinaru, președinta secției de votare din centrul comunei. (Eduard CUCU)
Berești Bistrița
Țăranii votează ca să li se mărească pensia
Și la Berești Bistrița primii care s-au dus să voteze au fost pensionarii. Oamenii știau că trebuie să voteze constituția de la radio sau de la televizor, însă despre noutățile pentru care erau chemați la vot habar nu aveau. „Am venit să votez că poate o să ne mărească și nouă pensia, că din pensia mea de agricultor abia trăiesc. Nu știu ce-i cu integrarea asta, da’ nici nu-mi bat capu’ să înțeleg. De pensie mă doare pe mine capu’ și de pămînt, nu de ce se ceartă ăștia la televizor”, spune, după ce a ieșit din cabina de vot, Dumitru Țidulă. Dumitru Țidulă era al 70-lea votant care venise pînă sîmbătă la ora 12,00 la secția de votare, din cei peste 1500 de alegători înscriși pe liste. (Costinela BREAHNĂ)
are foto cod”vot’; explicație: ‘La Dieneț, doar femeia care a tăiat lemne a deranjat liniștea secției de votare” (FOto: Eduard CUCU)
DIENEȚ
Gogoșarii, adversarii Constituției
Legumicultori din tată-n fiu, oamenii din Dieneț – Pîncești au întîmpinat referendumul ca pe un lucru banal. La jumătatea zilei de sîmbătă, doar nouă săteni trecuseră pragul secției de votare. Membrii comisiei de votare își omorau timpul cum puteau. Momentul în care au primit un exemplar al „Ziarului de Bacău” a fost o mică sărbătoare. Așa au putut afla, în primul rînd, ce spunea horoscopul. Afară, subiectul zilei era cu totul altul: gogoșarii și ardeii care trebuiau culeși cît mai repede posibil. Nu de alta, dar riscau să înghețe. Constituția putea să mai aștepte, să fie votată prin alte părți sau și mai rău. „Ce-mi trebuie vot? Fac ceva pe votul lor. N-am dus-o și nici nu o s-o ducem bine în țara asta, așa că să voteze cine vrea”, ne-a răspuns, în fuga căruței, unul dintre sătenii care se grăbeau la cîmp. Fără comentarii. (Eduard CUCU)
BUHUȘI
Băieții de cartier au votat să nu mai facă armata
În secțiile de votare de la Buhuși nu au mers numai pensionarii să voteze. „Au venit foarte mulți tineri, care abia au împlinit 18 ani, sau alții care nu aveau mai mult de 25. Majoritatea erau băieți care veneau în gașcă”, spune Mircea Donici, președintele secției de votare 111 Buhuși. Și la secția de votare amenajată în incinta Liceului Spiru Haret tinerii s-au prezentat la vot în număr foarte mare. Însoțit de prietenul său de aceiași vîrstă, Mihai Iacob era foarte hotărît în momentul în care a intrat în secția de votare. „Am venit să votez ca să nu mai fac armata. Toți prietenii mei din cartier vin să voteze, că în felul ăsta scăpăm de plantoane și gărzi”, spune Mihai. (Costinela BREAHNĂ)
„vot 1”; explicație: „Rromii din Băcioi au aflat abia în secția de votare ce trebuie să facă”
BĂCIOI, CORBASCA
„Ce știu eu ce se votează, dacă nu știu carte?”
În drum spre Bacioi – Corbasca, nea-m intersectat cu mașina Inspectoratului Școlar și cu inspectorul general adjunct Ana Marchiș. Nu știam nimic de vreo activitate de profil la școlile din zonă, dar ne-am reamintit că adjuncta ISJ este președinta organizației de femei a PSD. Și, probabil, făcea campanie cu mașina instituției. În ceea ce-i privește rromii din Bacioi, aceștiau au fost, sîmbătă, mult mai conștincioși decît ceilalți săteni din zonă. Pînă la ora 16,00 a zilei de sîmbătă, votaseră deja 10% dintre cei peste 1.200 de oameni cu drept de vot din sat. Și asta chiar dacă unii țigani nu știau mare lucru despre ce au de votat. „Ce știu eu ce să votez, dacă nu știu carte?. De ce votez? Pentru că așa face lumea”, zice Marița, o țigancă de 76 de ani, care a îmbrăcat cele mai bune haine de prin casă pentru a veni să voteze. Și, parcă pentru a nu le da rromilor prea multă bătaie de cap, cineva a scris, caligrafic, pe tabla din clasa care adăpostește secția de votare „Spuneți DA Constituției!”. „Mesajul a fost scris vineri, de o colegă și nu l-am mai șters, pentru că ne-a fost milă. E scris prea frumos”, a încercat o explicație Ion Pană, președintele secției de votare din Bacioi și directorul școlii din sat. Cu sau fără „ajutor”, mai bine de jumătate dintre rromii din Bacioi votaseră, pînă ieri la prînz, Constituția. La anul pe vremea asta, mulți dintre ei vor fi, însă, foarte probabil, tot la scos cartofi în județul Covasna. (Eduard CUCU)
BLĂGEȘTI
„Duminică e zi de stat, nu sîmbăta”
Ulițele satului din Blăgești erau sîmbătă după-amiaza pustii. Cîțiva
oameni pe cîmp și copiii care se plimbau între magazin și casă erau
singurele persoane pe care le-am întîlnit în periplul nostru prin
localitate. Doar la cîrciuma din centrul satului era ceva mai multă
suflare. Căruțașii care coborau din pădure cu atelajele pline de
lemne se opriseră să bea un rachiu, să se mai încălzească. „Toată
ziua am stat în pădure. Ce să merg la votare, domniță, că-s murdar
ca un porc. Poate duminică, că-i zi de stat. După ce ne-om spăla și
noi, să intrăm în rînd cu oamenii, om merge să votăm. Acuma nu
am timp”, spune un bătrîn de vreo 60 de ani. Pentru ei ziua de
sîmbătă era zi de muncă în toată regula. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns