Ca pescari sportivi, depindem în întregime de instinctul natural al peștelui de a se hrăni. Nu îl prindem cu plasa, nu îl harponăm. Trebuie să așteptăm pînă cînd peștele decide, de bună voie și nesilit de nimeni, să apuce momeala noastră. Pentru a obține acest rezultat – și pentru a elimina cît mai mult factorul „noroc” – este necesar să știm cît mai multe despre modul de hrănire al crapului. Întrebările cheie sînt următoarele: cum se hrănește, cînd se hrănește și unde se hrănește! Dacă greșim chiar numai unul din acești parametri, nu ne mai ajută nici cel mai scump și mai sofisticat echipament din lume. Întrebarea „cum se hrănește crapul” am tratat-o deja în unul din numerele trecute. Am vorbit despre felul în care crapul absoarbe sau „inhalează” hrana și o triază în bot. Este interesant de aflat modul în care temperatura apei influențează cantitatea de oxigen dizolvată în apă. Această cantitate de oxigen determină direct pofta de mîncare a crapului. Deci, cu ajutorul unui simplu termometru de apă, puteți stabili cînd și unde se găsește o situație promițătoare pentru o captură record. Un alt factor care vă poate îndruma spre o partidă de pescuit reușita este vremea. De obicei noi, pescarii, nu îi dăm atenție decît atunci cînd avem nevoie să o invocăm ca scuză pentru o zi fără pește. Acest lucru este o greșeală fundamentală, pentru că un simplu buletin meteo ne poate ajuta enorm.
Presiunea atmosferică trebuie să fie constantă
Parametrul principal este presiunea atmosferică. Aceasta se măsoară în milibari (mbar). Pînă la 1000 mbar, vorbim de o presiune atmosferică scăzută, la peste 1010 mbar vorbim de o presiune atmosferică ridicată. Presiunea atmosferică scăzută înseamnă de obicei cer înnorat, vînt și averse de ploaie, în timp ce presiunea atmosferică ridicată este responsabilă pentru vreme frumoasă cu cer senin. Crapii s-au dovedit a fi foarte sensibili la orice schimbare a presiunii atmosferice. Deci, cele mai bune condiții de pescuit le oferă o vreme constantă peste o perioadă de timp cît mai lungă. Singura excepție este o perioadă călduroasă în timpul verii, cînd temperatura apei poate trece peste baremul critic de 23 de grade Celsius. Condiții acceptabile oferă și o presiune atmosferică în scădere (adică atunci cînd vremea se „înrăutațește”), în timp ce o presiune în creștere este garanția unui eșec pescăresc. Se poate spune că o presiune atmosferică scăzută ne oferă cele mai bune condiții. De ce? Această situație meteorologică ne aduce de obicei temperaturi relativ constante și mai ales medii, indiferent de anotimp. În plus, ea aduce de multe ori vînt și ploaie.
Vîntul – cît mai puternic
Influența vîntului este imensă. Pe scurt, cu cît mai mult vînt, cu atît mai bine. Vînt prea puternic pentru pescuit nu există, chiar dacă este neplăcut pentru pescar. Efectele sînt atît de benefice din trei motive:
1. Mișcarea valurilor la suprafață oxigenează întreaga apă.
2. Curentul format de valuri la suprafața apei concentrează hrana într-o parte restrînsă a bălții. Această hrană este transportată de curent sau dislocată de valurile care lovesc în mal. Din acest motiv, se recomandă să pescuiți întotdeauna cu vîntul în față! În aceste condiții, momeala trebuie plasată aproape de mal, sau cel puțin în acea parte a bălții spre care bate vîntul.
3. Odată cu apariția valurilor, scade vizibilitatea din exterior în apă, pentru că „oglinda” nu mai este netedă, ci în mișcare continuă. Totodată, pătrunde mai puțină lumină în apă. Efectul este că peștii se simt mai siguri, mai puțin amenințați, și încep să se miște mult chiar în timpul zilei, căutînd hrana uneori la adîncimi surprinzător de mici. În plus, pescarul aflat pe mal este mai greu sau chiar imposibil de reperat de către crapi și, de multe ori, peștii trec de-a lungul malului, pe sub nasul pescarului, ale cărui monturi sînt de obicei lansate mult prea departe.
Vîntul are efecte pozitive, indiferent de anotimp sau direcție. Mult timp s-a susținut teoria că în timpul iernii ar fi mai bine să se pescuiască cu vîntul în spate. Această teorie s-a menținut atîta timp doar datorită faptului că este mai comod pentru pescar să stea la adăpost cînd este frig. Practica însă a dovedit cît se poate de clar un lucru: cel mai bine este să pescuim întotdeauna cu vîntul în față!
Ploaia oxigenează apa
Ploaia are un efect asemănator cu cel al vîntului. Oxigenează apa, dizlocă hrana de pe maluri și „sparge” oglinda de la suprafața apei, provocînd o mobilitate sporită a crapilor. Foarte promițătoare este situația unei furtuni în timpul verii, cînd ploaia aduce o oxigenare rapidă și substanțială, care poate provoca o scurtă perioadă de hrănire aproape efervescentă a crapilor. Oricum, fiți foarte atenți la fulgere. Nu e de glumă să te afli într-o barcă, angajat într-un dril prelungit, în timp ce ești singurul punct proeminent pe un plan de apă, și asta cu un paratrăznet de carbon în mînă! Fibra de carbon este un excelent conductor electric, așa că fiți foarte atenți!
Influența lunii
În condiții de nopți cu cer senin și lună plină, peștii nu se simt atît de bine protejați de întuneric ca de obicei și nu se aventurează în apropierea malului, deci trebuie să căutați mai în larg. Invers, în schimb, cu cît mai întunecoasă este o noapte, cu atît mai aproape de mal vom găsi crapii. De altfel, acest lucru este valabil pentru orice oscilație a luminozității, indiferent de cauza acestei schimbări sau de ora zilei.
Care este vremea ideală?
Așadar, condițiile meteorologice ideale pentru pescuitul la crap ar fi următoarele :
– În lunile septembrie sau octombrie, cînd temperatura din timpul zilei este de 16 grade C, în cursul nopții de 10 grade C, temperatura apei este de 14 grade C , presiune atmosferică scăzută, cer noros, averse de ploaie răzlețe, vînt cald din Vest sau Sud-Vest. O mențiune importantă: toți acești factori au efect mai ales asupra apelor liniștite. Iar cu cît mai mică este o baltă (ca suprafață, dar mai ales ca adîncime), cu atît mai sensibilă va fi față de factorii meteorologici numiți. În cazul unor condiții nefavorabile, încercați-vă norocul mai bine pe rîuri sau canale, care depind de alți factori și oferă condiții bune în timpul verilor călduroase sau al iernii. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns