• conducerea Casei de Asigurări susține că unele spitale au făcut cheltuieli care nu erau acoperite de indicatorii în baza cărora se decontează serviciile medicale • datoriile nerecunoscute vor trebui achitate de spitale din fonduri proprii • Spitalul din Onești nu poate justifica șapte miliarde de lei, iar Spitalul Județean datorează 4,2 miliarde de lei
Spitalele din județul nostru vor trebui să plătească circa 20 de miliarde de lei din venituri proprii. Măsura a fost luată de conducerea Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate după ce s-a constatat că o parte dintre datoriile înregistrate de unitățile spitalicești au fost nejustificate. Datoria totală pe care cele opt spitale din județ o înregistrau la sfîrșitul anului trecut se ridica la 102 miliarde de lei, dar din calcul au fost excluse debitele înregistrate în ultima lună a anului, care vor fi achitate din bugetul pentru anul 2003. În aceste condiții, în discuție au mai rămas 82,6 miliarde de lei, plăți neefectuate pînă la sfîrșitul lunii noiembrie 2002. Din această sumă, CAS Bacău a recunoscut doar 64 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă că peste 18 miliarde de lei reprezintă cheltuieli nejustificate. „Concluzia că aceste datorii au fost nejustificate a reieșit în urma analizei raportărilor statistice a indicatorilor în baza cărora li se asigură finanțarea unităților spitalicești, precum și a analizei datoriilor. Managerii spitalelor s-au angajat să facă datorii fără a avea acoperire în indicatorii pe baza cărora se decontează serviciile medicale”, ne-a declarat Oana Chelaru, directorul CAS Bacău.
Refuzul CAS Bacău de a recunoaște o parte dintre cheltuielile angajate de cele opt spitale din judet nu reprezintă o premieră. La sfîrșitul anului financiar anterior o parte dintre unitățile spitalicești s-au regăsit în aceeași situație. În atare situație, cheltuieli despre care se spune că sînt nejustificate vor trebui suportate de spitalele care au acumulat aceste debite. Banii vor trebui plătiți din venituri proprii sau din alte surse.
Potrivit conducerii CJAS, cele mai mari cheltuieli nejustificate au fost făcute de Spitalul Municipal Onești, care va trebui să achite din venituri proprii circa șapte miliarde de lei. În topul datornicilor urmează Spitalul Județean Bacău, care ar trebui să acopere din surse proprii facturi în valoare de circa 4,2 miliarde de lei.
Ideea sugerată de șefii Casei de Asigurări nu pare, cel puțin pentru moment, să-i deranjeze prea mult pe directorii spitalelor debitoare. Doctorul Leonard Roșu, de eexmplu, ne-a declarat că unitatea pe care o conduce are resurse proprii suficiente pentru a stinge cele peste patru miliarde pe care Casa nu vrea să le plătească. „Nu reprezintă o problemă pentru noi aceste datorii nerecunoscute. Datoriile Spitalului Județean sînt zero pe lîngă debitele altor spitale din București sau Timișoara, care sînt de ordinul zecilor de miliarde de lei. Asta în condițiile în care Spitalul Județean este al doilea ca mărime din țară”, ne-a declarat directorul Roșu. Contactat telefonic, doctorul Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului din Onești, a refuzat să facă vreun comentariu, deși problema este extrem de importantă. El ne-a invitat la o discuție față în față, fiind extrem de preocupat de consultațiile la care tocmai trebuia să meargă. Rămîne de văzut dacă optimismul declarat al șefilor de spitale va fi același și atunci cînd vor trebui să plătească. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns