• patronii le-au oferit doritorilor peste 800 de locuri de muncă • băcăuanii au venit cu mic, cu mare să se angajeze sau măcar să vadă despre ce e vorba pe piața muncii
Bursa locurilor de muncă adresată promoțiilor care au absolvit anul acesta liceul, școala profesională, de arte și meserii, ori facultatea sau masterul s-a dovedit o reușită. Desfășurată ieri dimineață, la Muzeul de Istorie «Iulian Antonescu» din Bacău, sub coordonarea Forțelor de Muncă, Direcției de Protecția Copilului și fundației Bethany (filiala Iași), bursa absolvenților din 2004 a reunit mai mult de 80 de agenți economici, precum și sute de băcăuani interesați să-și găsească un job rezonabil. „Firmele care-au răspuns invitației noastre prezintă o ofertă de circa 800 de posturi, majoritatea adresate celor cu studii medii și doar 36 licențiaților sau masteranzilor. Pentru aceștia din urmă, avem disponibile locuri de muncă în special din zona ingineriei, juridicului și economicului. Bursa se ține în municipiile Bacău și Onești și, după necesități, și în alte puncte de lucru ale instituției noastre”, precizase în cursul zilei de joi Octavian Țicău, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Dimineața de vineri a adunat, încă de la ora 9.00, numeroși băcăuani la muzeul «Antonescu», unde mulți așteptau afară, deoarece sala devenise deja neîncăpătoare. Amenajat elegant, cu standuri-cabină pe care scria numele agentului economic și chiar, în unele cazuri, posturile oferite cu tot cu cerințele lor, spațiul abia făcea față potențialilor angajatori, dar mai ales potențialilor angajați prezenți la eveniment. Pe lîngă firmele participante, aveau standuri speciale AJOFM, cu oferta sa de cursuri și alte informații, precum și cei doi colaboratori ai săi, Direcția Generală de Protecția Copilului din Bacău și Fundația Serviciilor Sociale Bethany Iași, venite cu un proiect privind integrarea socio-profesională a tinerilor proveniți din centrele de plasament.
Dintre angajatori, s-a remarcat în mod deosebit Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), care s-a aflat, pe toată durata evenimentului, sub un adevărat asalt al vizitatorilor, probabil din cauza posturilor adresate exclusiv celor cu studii superioare. „În două ore am stat de vorbă cu peste 60 de persoane”, ne-a declarat Geanina Găman, director în cadrul CCIA.
Unii tot n-au găsit ce căutau
Unii tineri veniți la Bursă s-au arătat destul de mulțumiți de ofertă. „Oferta mi se pare rezonabilă. Personal, caut un post de tîmplar și am și găsit cîte ceva, din păcate mai mult în afara orașului”, ne-a declarat Vlad Tănase, de 21 de ani, absolvent de profesională și seral. Alții au criticat numărul mic de slujbe pentru studii superioare. „Eu am terminat inginerie chimică și n-am găsit din păcate nici măcar un singur post pe profil. De altfel, oferta majoritară este, din cîte am observat, pentru cei cu studii medii. Voi încerca, probabil, să mă reprofilez”, ne-a spus M.O., de 24 de ani.
„Voi termina în curînd turism în Iași, dar n-am găsit nimic compatibil”, s-a exprimat și George Scripcaru, de 21 de ani. „E prima oară cînd particip la o bursă, astfel că mi-e greu să evaluez oferta. Am terminat litere, totuși voi încerca să mă angajez ca secretară”, a precizat C.A., de 23 de ani.
Mulți dintre tinerii prezenți nu erau încă absolvenți. Ei căutau un job part-time sau veniseră doar pentru a vedea despre ce e vorba. „În momentul ăsta, fac o școală de mecanici auto. Totuși, m-am gîndit să mă angajez cu jumătate de normă pe undeva, pentru a face niște bani și a acumula ceva experiență pînă termin școala”, ne-a declarat Bogdan Neagu, de 19 ani. „Oferta bursei mi se pare atractivă și vastă. Caut un part-time, în domeniul mass-media sau arte”, ne-a spus și Monica Clim, de numai 16 ani.
Probabil cel mai mare cîștig este că și tineri proveniți din centrele de plasament și-au găsit un loc de muncă, fiindcă, în general, pe ei patronii nu-i prea angajează. „Oferta mi se pare destul de bună. Știu să zugrăvesc și chiar am găsit ceva de muncă”, s-a exprimat Ovidiu Cornea, de 17 ani. „Sînt încă la școală, dar m-am gîndit să caut și ceva de lucru, pe tehnoredactare dacă găsesc”, ne-a spus și Corina Pavel, de 17 ani.
Potrivit primelor centralizări înaintate de reprezentanții AJOFM ieri după-amiază, la bursa absolvenților pe 2004 au participat 87 de agenți economici din județ, oferind 820 de locuri de muncă, precum și peste 780 de băcăuani în căutare de lucru, din care 630 de absolvenți numai din Bacău. Nouă persoane au reușit să se angajeze pe loc.
La Onești, prezență slabă, rezultate satisfăcătoare
Cu o prezență slabă a absolvenților (doar 71), acțiunea similară de la Onești a avut rezultate satisfăcătoare pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Au fost contactați 110 agenți
economici din zonă, dintre care numai 11 s-au prezentat, cu o afertă de 29 de posturi vacante. Ca oferte pe meserii, cele mai multe au fost pentru confecționeri îmbrăcăminte și vînzători. S-au mai oferit locuri de muncă în construcții și pentru specialiști în marmoră și în montare rigips.
La Bursa locurilor de muncă s-au prezentat 35 absolvenți de liceu, 7 absolvenți ai studiilor superioare și 29 absolvenți ai școlilor
profesionale. Dintre cei prezenți, doi au fost angajați pe loc, iar ceilalți au fost îndrumați spre societăți comerciale dornice să angajeze. Unii absolvenți au plecat bucuroși de la sediul ALOFM Onești, unde veniseră fără prea mari speranțe la un loc de muncă. Patronii însă au îndoieli în privința faptului că cei care se vor angaja vor lucra neîntrerupt trei ani, condiție pentru a primi ei sprijin din partea statului. De aceea, mulți nu s-au pronunțat pentru un
contract cu durată nedeterminată, dată fiind marea fluctuație a forței de muncă. (Alin LEANCĂ, Ion MORARU)
Lasă un răspuns