Valoarea tranzactionata la Bursa de Valori (BVB) in saptamina 1 – 5 septembrie a fost in crestere cu 33% fata de saptamina anterioara. „Lichiditatea – au observat analistii de la Intercapital Invest – a fost ajutata de titlurile SIF Molova Bacau si de cele ale SIF Oltenia, care au cumulat 13,63%, respectiv 15,01% din valoarea totala tranzactionata”. Dar cele cinci societati de investitii financiare au cumulat 55,59% din totalul schimburilor de la Bursa. Indicii BET si BET-C au inregistrat o scadere de 2,54, respectiv 2,53 de procente, in timp ce BET-FI a crescut cu 1,85%. Lichiditatea medie s-a apreciat pina la 21,9 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a scazut cu 2,1 procente, pina la 101,26 de miliarde de lei. Alti factori care au determinat o depreciere mai puternica a Bursei, in comparatie cu alte piete de capital emergente – mai spun analistii de la Intercapital Invest -, sint dimensiunea pietei reglementate, in ceea ce priveste dimensiunea pietei, si numarul de emitenti listati, valoarea medie zilnica a tranzactiilorn si contextul macroeconomic. „Acesti factori – au precizat analistii – pot explica si motivul pentru care piata de capital autohtona nu pare sa reintre acum pe un trend de crestere, in conditiile in care preturile actiunilor listate este foarte atractiv, mai ales comparativ cu situatia de pe pietele externe”.
SIFurile au avut o evolutie spectaculoasa. SIF5 a cistigat, in prima parte a saptaminii, peste 15 procente, pierzind apoi mare parte din acest avantaj. Complicatiile generate de existenta prevederilor speciale legate de pragul de detinere la SIFuri au determinat un interes deosebit pentru aceste titluri care au consemnat un record de lichiditate. O evolutie buna au avut-o si titlurile Petrom, insa chiar si asa capitalizarea BVB s-a redus, datorita si evolutiei titlurilor Erste. Scaderile inregistrate saptamina trecuta au fost mai putin semnificative. UCM Resita a pierdut cel mai mult, pe un volum redus de tranzactionare. Turbomecanica a continuat si ea trendul descendent pe care s-a inscris de ceva timp, consemnind un nou minim, la 0,179 de lei.
„De la inceputul anului – spun analistii de la Confident Invest -, indicii BET si BET-C au scazut cu 46,23%, respectiv 40,7 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 59,17 procente sub nivelul inregistrat pe 21 decembrie 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si BRD-GSG, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Zimtub, Socep, SIF Moldova, Siretul Pascani si SIF Oltenia”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns