• acțiunile SIF Moldova au dat înapoi
Piețele de capital autohtone au avut parte în săptămîna precedentă de mai multe evenimente, care au influențat în proporții diferite tranzacțiile. Atît Bursa de Valori cît și piața extrabursieră RASDAQ au înregistrat evoluții fără șocuri majore, dar nu lineare. Firmele băcăuane tranzacționate pe cele două segmente de piață au urmat, cumva, trasee similare.
La Bursa de Valori, acțiunile SIF Moldova au dat ușor înapoi
Pentru Bursa de Valori, caracteristica evoluțiilor este stabilizarea relativă tranzacțiilor. După o perioadă în care creșterile de prețuri erau la ordinea zilei, mai ales la SIF-uri, în săptămîna care s-a încheiat vedetele au fost altele. SIF Moldova a crescut din nou pînă la 3.300 de lei/acțiune, dar nu a mai trecut peste acest prag. O mare parte a tranzacțiilor s-au făcut sub acest prag, însă limita inferioară nu a scăzut sub 3.100 de lei/acțiune. Maximul de preț atins de fostul FPP II în luna septembrie a fost de 3.550 de lei, la o valoare nominală de 1.000 de lei. O altă caracteristică a fost scăderea semnificativă a volumelor de acțiuni tranzacționate. Vineri, de exemplu, s-au transferat doar 548.848 de acțiuni, mult sub nivelurile de milioane de acțiuni pe ședință cu care ne obișnuise într-o vreme. Menționăm, însă, că și celelalte 4 societăți de investiții financiare au înregistrat scăderi de preț și la volumele de acțiuni transferate, deci se poate spune că evoluția firmei cu sediul în Bacău este, în general, similară celorlalte.
O altă societate de interes pentru băcăuani a înregistrat un salt semnificativ de preț în săptămîna care a trecut și anume SNP Petrom (unde sînt acum acționari cei care au subscris la Peco Bacău). Gigantul petrolier a ajuns la un maxim de 1.530 de lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei, după care efervescența s-a mai potolit. Vineri, acțiunile Petrom n-au mai trecut de 1.470 de lei/acțiune.
Aerostar Bacău și-a reluat tranzacțiile, după o săptămînă în care operațiunile au fost suspendate, pe motiv de adunare generală a acționarilor. Dar, odată cu reluarea operațiunilor, prețurile acțiunilor firmei aeronautice băcăuane au sărit la 30.000 de lei – valoarea nominală este de 25.000 de lei -, deși valorile obișnuite în ultima vreme erau de circa 27.000 de lei/acțiune. Mai, mult, vineri volumul operațiunilor a însumat 3.200 de acțiuni, în condițiile în care cuponarii au certificate cu 39-40 de acțiuni. Valoarea totală a acțiunilor transferate a fost de 94.420.000 de lei.
Sofert Bacău are în continuare evoluții contradictorii. Prețurile variază aproape în fiecare zi. Combinatul băcăuan a scăzut de la 500 de lei la 430 de lei/acțiune (valoare nominală de 1.000 de lei), după care la sfîrșit de săptămînă au crescut din nou pînă la 450 de lei/acțiune.
O evoluție relativ haotică au avut-o acțiunile Băncii Transilvania. Scandalul de la sucursala băcăuană a instituției bancare nu a afectat în primă fază prețurile – 3.200-3.300 de lei/acțiune -, după care acestea au scăzut ușor. Dar volumele de tranzacționare au variat semnificativ de la o zi la alta.
Patru firme băcăuane nu se mai tranzacționează pe RASDAQ
Piața extrabursieră RASDAQ a avut mai multe evenimente. Societatea care o administrează a procedat la suspendarea unui nou grup de societăți de tranzacționare, ca urmare a neîndeplinirilor condițiilor de menținere pe piață. În această situație sînt 3 firme din județul nostru: Moldoterm Bacău, Foraj Sonde Comănești și Hortiprod Traian. Pentru o a patra firmă, Agromec Răcăciuni, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a prelungit suspendarea operațiunilor încă 90 de zile.
De asemenea, piața extrabursieră a început compartimentarea pe trei nivele. Deși cel puțin două firme băcăuane, Subex și Diana Forest ar intra la categoria a II-a, conducerea lor nu și-a manifestat pînă acum această dorință, astefl că toate firmele din județ rămîn la categoria „bază”.
Tranzacțiile din săptămîna precedentă nu au avut nimic spectaculos. Subex este evaluată la 2.200 de lei/acțiune, Avicola Bacău – la 8.000 de lei/acțiune (dar a fost tranzacționată și la 10.000 de lei/acțiune), Onetrans – la 9.000 de lei/acțiune. Toate acțiunile au valoarea nominală de 25.000 de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns