Anul 2003 a debutat în forță pe piața de capital. Chiar din primele zile de tranzacționare acțiunile lichide din ringul bursier au înregistrat creșteri de prețuri. Pe piața RASDAQ, debutul a fost mai lent, dar anumite acțiuni de interes au urmat același trend crescător. Analiștii spun că astfel de creșteri erau așteptate, dar evoluțiile ulterioare au destule necunoscute.
Să notăm faptul că investitorii interesați de acțiuni nu și-au pierdut deloc apetitul și joacă în continuare în ringul Bursei sau pe piața RASDAQ. Iar începutul de an aduce un suflu oarecum nou, întrucît încep să se joace pe piață pachetele de acțiuni care dau dreptul la dividende pentru anul 2002. În cazul firmelor profitabile este un motiv serios de joc speculativ. Datele de referință pentru AGA de bilanț sînt diferite, dar în cazul SIF-urilor, de exemplu, se știe că sînt situate, în general, în luna februarie, iar la celelalte societăți care ar putea distribui dividende – Banca Română de Dezvoltare, Banca Transilvania, Sicomed București, SNP Petrom -, datele de referință nu trec de luna martie. De asemenea, pe piață a început să se discute deja despre privatizarea Petrom, de anumite redistribuiri ale unor pachete de acțiuni, de oferte publice de preluare și alte chestiuni de interes în jocul bursier.
Acțiunile SIF Moldova urcă spre 3.000 de lei
Situate printre cele mai lichide acțiuni din Bursa de Valori București, acțiunile Societății de Investiții Financiare Moldova au avut o traiectorie ascendentă în privința prețurilor. După momentele critice din perioada căderii bursiere înregistrate în lune decembrie a anului trecut – cînd prețul a ajuns la 1.870 de lei/acțiune – fostul FPP II și-a revenit rapid. Începutul de an a adus o creștere a prețurilor de tranzacționare, pînă la 2.900 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Mai este încă pînă la valorile maxime atinse în septembrie anul trecut – 3.400-3.500 de lei -, dar încă se mai pot înregistra salturi. În plus, volumele de acțiuni transferate au rămas semnificative. În primele două zile, transferurile au însumat peste un milion de acțiuni zilnic, la concurență cu SIF Oltenia – de regulă cel mai intens tranzacționat – sau cu SNP Petrom. Părerile legate de astfel de transferuri masive diferă. Unele surse de pe piața bursieră spun că există o plasare oarecum forțată a acțiunilor SIF 2 în categoria celor cu risc ridicat – datorită unei decizii judecătorești care dă dreptul Autorității pentru Valorificarea Aactivelor Bancare să recupereze o datorie de 2,8 milioane de dolari de la gigantul de investiții financiare -, motiv care ar fi putut determina mulți jucători să-și vîndă aceste acțiuni. În același timp, există destui investitori care riscă să le cumpere chiar și în aceste condiții, pentru că își imaginează – și nu fără temei – că o firmă de talia fostului FPP II nu a putut pierde din vedere posibilitatea unor evenimente de acest gen, mai ales că ele sînt în litigiu încă de cînd creditele neperformante ale fostei Bănci Române de Comerț Exterior au fost preluate de AVAB. Cu alte cuvinte, asfel de posibile pierderi sînt previzionate, așa că nu se reflectă în performanțele financiare ale firmei.
Cert este că în prima parte a săptămînii trecute s-au găsit și vînzători, și cumpărători ai acestor acțiuni. Vineri, însă, prețul a crescut la 2.900 de lei/acțiune în lipsa ofertei de acțiuni. Nu este exclus ca începutul acestei săptămîni să mențină această tendință.
Acțiunile Aerostar sînt încă suspendate de la tranzacționare la Bursa de Valori. Firma băcăuană își majorează capitalul social, motiv pentru care acțiunile sale sînt oprite de la operațiuni.
Acțiunile Uton Onești valsează pe piața „necotatelor”
Acțiunile Uton Onești, tranzacționate prin sistemul Bursei de Valori, au avut un început de an sinuos. Două din cele trei firme care au vrut să preia firma de pe platforma oneșteană, Siatra Prod Tîrgu Jiu și Metal Invest Grup Dărmănești, și-au prelungit ofertele publice, însă prima a și ridicat prețul din ofertă la 70.225 de lei/acțiune. Din acest motiv, prețurile acțiunilor trasferate prin Bursă au avut un traseu instabil. În primă fază, acțiunile s-au oprit la 69.000 de lei/acțiune, apoi au înregistrat o creștere pînă la 72.000 de lei/acțiune. La aceste prețuri s-au transferat cantități relativ mari de acțiuni. Apoi prețurile au dat înapoi, iar efervescența operațiunilor s-a mai potolit.
Din ceea ce se întîmplă pe piață, rezultă că unii dintre deținătorii de acțiuni nu prea știu cum stau lucrurile cu ofertele publice și cu tranzacțiile. În ultimul timp, transferurile cu aceste acțiuni se fac în cantități relativ mari, de sute și mii de acțiuni pe ședință. Interesul cumpărătorilor este justificat, pentru că și cei care au lansat ofertele publice mai au nevoie de ceva acțiuni pînă la controlul deplin asupra firmei. Dar cei care au vîndut acțiuni pe Bursă la 50.000 de lei, de exemplu, au pierdut față de cei care au optat pentru ofertele publice. Acestea din urmă au fost făcute în așa fel de inițiatori, încît prețul final va fi același pentru toți cei care au ales această vairantă. Cu alte cuvinte, dacă Siatra Prod a ridicat oferta la 70.225 de lei/acțiune, toți cei care-și vînd acțiunile către această firmă vor obține prețul de mai sus, indiferent cînd au subscris. Așa este mai avantajos, mai ales, dacă se ține cont că firma care face o astfel de ofertă trebuie să plătească acțiunile care-i intră în cont, indiferent dacă obține sau nu cîte a vrut. La Bursă nu este așa, dacă ai vîndut acțiunea cu 40.000 de lei, asta este, nu vei mai obține 70.000 de lei.
Acțiunile Subex și-au înjumătățit valoarea
Pe piața RASDAQ, acțiunile Subex și-au înjumătățit în doar cîteva zile prețurile. După un sfîrșit de an fulminant, cînd au fost tranzacționate la 9.306 lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, în numai cîteva zile aceste acțiuni au scăzut drastic, întîi la 5.000 de lei/acțiune, iar mai apoi la 4.000 de lei. De asemenea, volumele de tranzacționare s-au redus din nou la cîteva mii de acțiuni. În principiu, această evoluție confirmă faptul că au avut loc o serie de mișcări ale pachetelor de acțiuni între marii acționari.
Tot pe piață se mai tranzacționează acțiuni Chimcomplex Borzești, la prețuri care nu trec de 10.000 de lei/acțiune (valoarea nominală este de 25.000 de lei), iar Avicola Bacău este cotată tot la 7.500 de lei/acțiune (nominală de 25.000 de lei).
Să mai notăm că societatea Ro-Stylle a inițiat procedura de închidere și delistare a acțiunilor sale de pe RASDAQ. Ultimul preț la care s-au tranzacționat a fost de 180.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns