In saptamina 8 – 12 septembrie, indicii BET si BET-C ai Bursei de Valori au inregistrat o scadere de 4,66, respectiv 4.26 de procente, in timp ce BET-FI a coborit cu 0,91%. Lichiditatea medie s-a depreciat cu 38,3%, pina la 13,51 de milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a scazut cu 2,4 procente, pina la 98,83 miliarde lei. „Carpatica – au notat analistii de la Confident Invest – a avut cel mai mare avans al capitalizarii, de circa 13 milioane de lei, pe un volum in crestere in ultima luna, mare parte a acestui volum fiind datorat achizitiilor persoanelor initiate”. Si capitalizarea Policolor a urcat cu 8,5 milioane de lei, fondurile de investitii Romanian Investment Fund si RC2 derulind, in perioada 16 septembrie – 6 octombrie o oferta publica de preluare pentru 4,55% din actiunile PCL, oferta urmata de delistarea societatii. Pretul oferit de cele doua fonduri este de 4,28 de lei pe actiune, cu aproape 4 procente peste pretul de inchidere din ultima sedinta de tranzactionare.
Cele mai mari aprecieri – spun analisii de la Intercapital Invest – au fost inregistrate de titlurile Titan, care au urcat cu 6,67%, urmate de titlurile Zimtub, care au cistigat 6,55%, si de cele ale Energopetrol, cu o apreciere de 5,94%. Cel mai mult au scazut, insa, actiunile Impact, care au pierdut 21,05%, urmate de cele ale Compa, cu o depreciere de 20%, si de cele ale Electrocontact, care au scazut cu 14,05%.
Petrom a inregistrat cea mai puternica scadere a capitalizarii, de 1,2 miliarde de lei, actiunile depreciindu-se cu 5,35% in ultima saptamina, pe un volum in scadere. Si capitalizarea Bancii Transilvania (TLV) a coborit cu 12 milioane de lei, in aceasta saptamina atiunile bancii fiind suspendate de la tranzactionare, pe 15 si 17 septembrie, pentru operatiunile de incarcare a actiunilor aferente ultimei majorari a capitalului social, respectiv pentru consolidarea valorii nominale de la 10 bani la un leu pe actiune.
SIF-urile, TLV si BRD-GSG au fost cei mai tranzactionati emitenti in saptamina care s-a incheiat, in timp ce raportat la numarul total de actiuni Impact a avut cel mai mare volum de tranzactionare, fiind urmata de titlurile SIF4.
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 48,73%, respectiv 43,22 de procente, in timp ce BET-FI se afla cu 59,54 procente sub nivelul inregistrat pe 21 decembrie 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, Banca Transilvania si BRD-SG, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Zimtub, SIF Moldova, Socep , Siretul Pascani si SIF Oltenia. (Petru DONE)
Lasă un răspuns