• operațiunea are ca termen limită data de 28 februarie • salariații trebuie să-și înștiințeze angajatorii despre celelalte surse de venit impozabil pe care le au
Angajații permanenți care au realizat anul trecut și alte venituri decît cele de la funcția de bază au obligația să-și înștiințeze în scris angajatorul, pînă pe 15 ianuarie. Angajatorii trebuie să știe despre realizarea altor venituri de natura celor care se globalizează, provenind din activități independente sau cedarea folosinței bunurilor.
Contribuabilii care optează pentru determinarea venitului net în sistem real, din categoria celor care obțin venituri din activități independente, trebuie să depună, pînă pe 31 ianuarie, ”Cererea pentru opțiunea de a determina venitul net în sistem real” și ”Declarația privind venitul estimat din activități independente”. Fac excepție de la această regulă persoanele fizice care exercită activitatea de taximetrie, precum și cele care cîștigă din cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, în sere și în solarii, ca și a arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole și pomicole. Aceeași situație este și pentru drepturile de proprietate intelectuală.
Pînă la 31 ianuarie, și contribuabilii care renunță la opțiunea pentru determinarea venitului net în sistem real (care obțin venituri din activități independente, impuși pe bază de norme de venit, cu excepția persoanelor fizice care exercită activitatea de taximetrie, și din drepturi de proprietate intelectuală) trebuie să depună ”Cererea pentru renunțarea la opțiunea de determinare a venitului net în sistem real”, dacă au fost impuși în sistem real în 2002. Plătitorii de salarii trebuie să transmită fișele fiscale 1 /Ff1/ și 2 /Ff2/ atît angajaților cît și administrațiilor financiare pînă pe 28 februarie. Plătitorii de salarii, care au înregistrat potrivit raportării din 30 iunie 2002 un număr de salariati mai mare de zece, vor transmite fișele fiscale pe suport magnetic. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns