Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) urmează să se pronunţe miercuri în cazul propunerii de arestare preventivă a şefului Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa, Daniel Horban şi a altor 14 poliţişti de frontieră, aceştia părăsind sediul CAB întrucât ordonanţa de reţinere pe 24 de ore emisă de procurori a expirat.
CAB a decis amânarea pronunţării pentru miercuri, la ora 14,00, poliţiştii fiind liberi până la aflarea sentinţei.
Magistraţii urmează să decidă şi în cazul altor 10 poliţişti reţinuţi marţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Procurorii DNA au reţinut marţi, pe o perioadă de 24 de ore, 10 lucrători de poliţie de la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa, judeţul Vaslui, pentru luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
Numărul total al poliţiştilor reţinuţi în acest caz a ajuns la 40, dintre care 15 au primit deja mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Printre cei reţinuţi în ultimul lot de află Corneliu Florea, agent şef de poliţie (10 acte materiale), Corneliu Panaite, agent şef adjunct de poliţie (4 acte materiale), Raimond Narcis Bîrlad, agent de poliţie (7 acte materiale), Ciprian Emil Paveliuc, agent principal de poliţie (4 acte materiale), Lucian Dieac, agent de poliţie (8 acte materiale), Vlad Asimine, agent de poliţie (4 acte materiale), Ciprian Nicolae Popovici, agent şef adjunct de poliţie (13 acte materiale), Valentin George Lădaru, agent de poliţie (16 acte materiale), Decebal Bejan, agent şef adjunct de poliţie (7 acte materiale), Romică Petcu, agent şef de poliţie (4 acte materiale).
Cei 10 inculpaţi au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Magistraţii CAB au emis, marţi dimineaţă, mandate de arestare pentru 15 poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa reţinuţi de procurorii anticorupţie, însă decizia poate fi atacată cu recurs.
Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 15 poliţişti de frontieră au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României. În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală.
Procurorii DNA arată că, de multe ori, mita era pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.AGERPRES
Lasă un răspuns