Pompierii băcăuani au fost chemați să intervină în centrul orașului, acolo unde bucăți de tencuială au început să se desprindă și au căzut pe trotuar. Pericolul e unul evident pentru sutele de pietoni care tranzitează zona zilnic. Și nu e prima dată când viața băcăuanilor e pusă în primejdie. De 14 ori au intervenit cei de la inspectoratul pentru Situații de Urgență „Maior Constantin Ene” în 2017, iar de la începutul anului, în doar câteva luni numărul misiunilor în care s-a îndepărtat tencuială a ajuns deja la șapte. Ultimele două chiar în această săptămână: la blocul numărul 7 de pe Calea Mărășești și la blocul turn de vis-a-vis de Magazinul Luceafărul.
Patru ore au muncit pompierii pentru a îndepărta tencuiala
Pentru blocul turn de pe strada Nicolae Bălcescu, pompierii au lucrat la înălțime timp de aproape patru ore. Maiorul Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău a declarat pentru Ziarul de Bacău că intervenția a început la 08:50 și s-a terminat după ora 13:00. „A fost îndepărtată tencuiala de pe fațada blocului, de la colțul dinspre Hotel Moldova până la pasajul de la trecerea de pietoni. Este greu de estimat o suprafață având în vedere că nu s-a îndepărtat toată tencuiala, ci doar în zonele unde prezenta fisuri sau deja începuse să se desprindă de perete și prezenta un pericol”, a mai specificat maiorul Grecu.
Conform legii, reparațiile la fațadele blocurilor sunt în grija și cheltuiala Asociațiilor de Proprietari și a locatarilor.
Mirel a zis
Este o expertiza tehnica facuta prin care prin incadrarea constructiei in RsIII se putea accesa pe masura POR 3.1 fonduri pentru reabilitarea termica a acestui bloc dar nu s-a facut nimic mai departe. In documentatiile care trebuiau facute avand expertiza tehnica, se faceau si lucrarile de reabilitare a elementelor degradate de la fatade in asa fel incat sa nu se mai produca astfel de incidente. Lucrarea facuta acum este o lucrare de moment pentru ca suprafata deteriorata este mare si ne putem astepta la noi surprize.