• județul nostru a primit aproape 63 de miliarde de lei din fondul de rezervă de 10% păstrat la București la începutul anului • cei mai mulți bani au venit pentru stomatologi, medici de familie, laboratoare și medicamente
Goana pe ultima sută de metri după voturile electoratului a adus mai mulți bani și pentru sănătatea băcăuanilor. Ca și cum ar fi vrut să șteargă cu buretele cozile din farmacii, din laboratoarele de analize, de la medici, din policlinici, lipsa materialelor sanitare și hrana proastă din spitale, Ministerul Sănătății a hotărît să deblocheze rezerva de 10% oprită inițial la București din bugetul pentru sănătate alocat Bacăului. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău a primit banii pentru a-i distribui în funcție de priorități și grafice. „Banii nu provin din rectificarea bugetară. Aceasta va avea loc probabil în luna iulie. Noi am primit 62,8 miliarde de lei. Acești bani provin din deblocarea rezervei rămasă la București la stabilirea bugetului anual”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. Județul nostru a primit pentru sănătate, la început de an, un buget de 1.016 miliarde de lei. După deblocarea fondului de rezervă de la București, sănătatea băcăuană are de cheltuit pentru acest an un fond de 1.079 miliarde de lei. În urma alocării banilor, cei mai avantajați au fost cei 141 de medici stomatologi aflați în contract de finanțare cu instituția băcăuană, pentru care bugetul a crescut cu 30 de procente. Bani mai mulți au sosit și pentru medicii de familie (20 de miliarde de lei), dispozitive medicale (641 milioane), asistență medicală spitalicească (4,5 miliarde), salvare (2,1 miliarde de lei), servicii de recuperare (un miliard), și 8,5 miliarde de lei pentru medicamentele spitalelor.
Alinare măcar pentru o lună la gratuite și compensate
Fonduri mai multe au primit și famaciile care eliberează medicamente gratuite și compensate. „Pentru farmacii, această deblocare crește bugetul alocat cu încă 10%, ceea ce face ca bugetul inițial alocat farmaciilor din județul nostru să crească în acest an cu 20 de procente, pentru că după începerea anului a mai fost o majorare de 10%. În județul nostru, farmaciile au suficiente fonduri, astfel încît să nu fie afectată furnizarea de medicamente pînă la nivelul lunii iunie. Nici o farmacie nu are un motiv legal să nu onoreze rețetele”, a precizat Cecilia Lucaci. Asta înseamnă că farmaciile au primit 17,2 miliarde de lei.
Cu toate acestea, lună de lună, băcăuanii se vaită ca plafonul acordat pentru medicamentele compensate și gratuite se epuizează prea repede. Lunar, cele 94 de farmacii aflate în relația contractuală cu CJAS Bacău primesc un fond de 14 miliarde de lei pentru medicamente. Farmaciile au primit anul acesta un buget de 172 miliarde de lei. Chiar dacă este mai mare cu zece miliarde decît cel de anul trecut, acesta se pare însă că este departe să asigure necesarul de medicamente al băcăuanilor. În acest moment, CJAS Bacău face o evaluare a situației privind necesarul de fonduri suplimenatre pentru fiecare farmacie aflată în contract de finanțare cu instituția din județ. Farmaciile trimit adrese cu rețetele care au rămas neonorate și din fondul de rezervă se vor acoperi și acestea. Casa de Sănătate a înaintat la București o propunere de rectificare a bugetului inițial acordat pentru serviciile medicale din județul nostru. Prin aceasta se solicită peste 100 de miliarde de lei. Rămîne de văzut dacă această sumă se va regăsi pe fila de buget acordată Bacăului la rectificarea din iulie, mai ales că spitalele deja dau semne de slăbiciune în ceea ce privește finanțarea. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns