S.O.S, sînt singur!
Ovidiu GENARU
Citesc cu mare plăcere anunțurile matrimoniale de la Mica Publicitate; e ca și cum aș deschide o fereastră spre lumea discretă, dar și aventuroasă, a singuraticilor. Nu sînt puțini, sînt cîtă frunză și iarbă, de o diversitate teribilă ca însăși lumea. Firește că cine apelează la aceste servicii are ceva din starea unui naufragiat, adică se află într-o dificultate, cel mai adesea de comunicare cu semenii. Un mesaj multiplicat într-o sută de mii de exemplare e altceva decît sfera îngustată în care te miști, fatalmente limitată și, probabil, epuizată de șansa de a-ți găsi perechea. Oamenii trăiesc în stoluri mici, trăiesc în spații strîmte, rareori le iese în cale puicuța sau cocoșelul imaginat. Apoi, nici stabilirea contactelor nu-i o treabă tocmai ușoară, ba e chiar problematică, vocația de a statornici relații nu-i dată oricui. S-ar părea că mesajele de la „matrimoniale” emană cu precădere din rîndul timizilor și frustraților, dar nici pe departe lucrurile nu stau așa. Comerțul cu „singurătatea altora” care-și caută cu asiduitate perechea potrivită, aruncă pe piață și semnale false, disimulate în bune intenții.
Prezentarea textului e mai întotdeauna superlativă și tentantă dar, vorba ceea, afară e vopsit gardul, înăuntru e leopardul; promișii ochi verzi, mari și limpezi, sînt în realitate cenușii, mici și lipiți, iar casa cu grădină oferită „tihnei și bătrînețelor noastre” e o cocioabă fără geamuri ascunsă în buruieni. Oamenii cu scaun la cap știu asta, dar izvorul credulilor e nesfîrșit și mulți și multe mușcă nada aruncată pe piața solitarilor. Lectura atentă a textelor de la „matrimoniale” este interesantă și prin distribuirea calităților proprii și accentele puse de subiecți în informația transmisă. Ce e credibil, ce este adaos, podoabă, ce ascunde sau evită să transmită mesajul, cum arată modelul partenerului, fizic și moral, toate acestea și multe altele constituie o materie primă excelentă, de studiu și observație psiho- socială, la un moment dat, nu numai pentru scriitor dar și pentru sociolog. E lesne de observat că altfel arătau aceste semnale în urmă cu jumătate de secol, să zicem, cînd frecvența cuvîntului „suplă” ca aspirație, pentru ea, era mai puțin întîlnită, în favoarea adjectivului „gospodină”; concluziile sînt ușor de tras. Astăzi așa-zisa compatibilitate dintre sexe vizează chestiuni mai puțin profunde și se referă la „zodii complementare” (!), la dimensiuni pipăibile, dacă se poate 90/60/90 – utopia oricărui bărbat – la „să fie neconvențională și capabilă de o relație fără prejudecăți”; el „e bine să aibă mașină”, să poată călători cu ușurință afară, să bea cu măsură, iar situația materială să fie excelentă. Și ei și ele se tem de un partener vicios. Lumea e tot mai speriată de devierile comportamentale, de fiara ascunsă sub masca temporară a normalității. Femeile își doresc stabilitate în cuplu, nu și copii; bărbații tineri sugerează doar prietenia, mai pe șleau concubinajul, consumul pînă la capăt al partenerei, și după aia mai vedem… Persoanele corpolente nu-și dau dimensiunile. Din piața atît de bogată a ofertelor „matrimonialelor”, unde competitorii își laudă produsul ca să atragă atenția, transcriu un mesaj plin de amor, cu ingredientele la zi: „Dacă ești de trei ori femeie, nu ești obeză și ai maximum 47 de ani și nu poți ajunge cu întreținerea blocului la zi, – un Taur, de 53 îți propune o relație sentimentală la curte, numai dacă nu ai uitat să te speli în lighean. În rest, ai toate condițiile de trai decent, bazat pe dragoste. Tel… Aștept provincia”.
Un lucru e cert: familiile lasă pe drumuri o groază de naufragiați; familiile se dezagregă, se sparg în singurătăți și unii chiar își pun speranțe sincere în aceste anunțuri, vor să-și refacă viața. Alții se joacă, tatonează, caută victime. Viața e o mașină de tocat destine, iluzii, vanități, aventuri, necazuri, plăceri.
„Sună-mă, sînt încă fierbinte”, pretinde o văduvă de 55 de ani. ” Nu-mi umbla cu bip-uri, nu-mi trimite fotografii, n-are rost. Te vreau pe tine, moșule, numai să fii licențiat”.
Citiți anunțurile matrimoniale. Sînt extra. Literatură curată.
Lasă un răspuns