Ovidiu GENARU
Deși am intrat în mileniul trei pe sub arcul de triumf al focurilor de artificii, secolul XXI a început cît se poate de prost; ireparabilul s-a produs. Ziua de 11 septembrie 2001 va fi deja una dintre zilele negre ale umanității; o zi de graniță în istorie. Vom spune: înainte sau după 11 septembrie 2001, data cînd s-a declanșat cel mai perfid război. Agresorul este invizibil și poate fi pretutindeni, iar durata conflictului e nelimitată. Teatrul operațiunilor? Aici, acolo, oriunde. Armele? Lașitatea, violența, frica, teroarea, crima. Și eu și tu putem plăti cu viața fără să fim vinovați. Trufașa Americă a fost lovită în simbolurile ei esențiale și asta nu se uită. Să fi atins mînia săracilor împotriva bogaților forme atît de violente? E posibil. Aș vrea însă să nu simplificăm lucrurile, cauzele sînt infinit mai complicate și analiștii le caută asiduu. Deja despre fenomenul 11 septembrie s-a scris o bibliografie impresionantă. Voi cita cîteva opinii:
„Secolul XXI începe cu un nou totalitarism: terorismul. A crescut, s-a copt, iată-l ajuns la maturitate. Ca și frații săi gemeni, nazismul și stalinismul, el nu urmărește decît un singur scop – să aservească. Ca și ceilalți doi, folosește un singur mijloc – forța. Ca și aceia, se folosește de oameni ca de niște instrumente, și doar ca de niște instrumente”. ( „Le Monde”, 6 11 2001)
„Oare trebuie (…) să vedem în mondializare cauza atacurilor teroriste? Să fie eventual vorba aici de un răspuns comprehensibil la „tăvălugul” neoliberal care, după părerea criticilor săi, tinde să omogenizeze planeta noastră pînă în cele din urmă unghere ale sale? (…) Căci dacă există un lucru mai rău decît să fii invadat de investitori străini, acela este să nu fii invadat deloc”. („Le Monde”, 10 11 2001)
„Ar fi bine dacă am înțelege că această ostilitate față de Statele Unite are multe substraturi. O parte din teroriști și susținătorii lor sînt fanatici religioși; ei văd în Statele Unite, în Vest și în Israel o mașinărie teribilă de represiune culturală, dominație politică și dependență economică. Răzbunarea islamică de care vorbește ben Laden în declarațiile sale este atît de gigantică și bazată pe o interpretare atît de ciudată a Coranului, încît nici nu merită s-o infirmi…. Nu numai că va trebui să învățăm să ne apărăm mai bine și la noi acasă, dar va trebui totodată să ne străduim să înțelegem de ce chiar și oameni care nu au de-a face cu terorismul se simt uneori sufocați de omiprezența culturală, economică, politică și militară a Americii” („The New york Review of Books” 1. 11 2001)
„Extremismul religios, cu cortegiul său de fanatism ucigaș, de intoleranță patologică și de deformare a valorilor esențiale conținute în textele sacre, este, așa cum ne-o semnalează poetul tunisian Abdelwahab Meddeb, o maladie: << Experiența palestiniană e revelatoare pentru ceea ce consider a fi maladia occidentală în raport cu maladia islamului.
Maladia islamului constă în ideea de a vrea să te întorci la litera sfîntă și la puritatea ei. Din punct de vedere istoric, această ideea a fost devastatoare>>” (” Le Monde” 3 11 2001)
„În mod vădit mulți dintre intelectualii noștri arabi nu sînt în stare să se transpună în locul Celuilalt, și poate că tocmai asta îi și face să se încline spre un comportament schizofrenic (…) Este ciudată sensibilitatea în fața oricărei critici la adresa istoriei islamice din partea tocmai a acelor gînditori arabi care pînă acum s-au îndoit mereu de infailibilitatea clerului… Desigur că arabii și musulmanii au fost supuși unui tratament nedrept. Dacă însă nu vom vedea decît asta, înseamnă că încă n-am învățat nimic de la Celălalt”. („Frankfurter Allegemeine Zeitung”, 9 11 2001)
„Ne putem întreba de ce au fost lovite tocmai simbolurile supremației economice și militare americane. De ce nu statuia Libertății? Nu putem atunci să emitem ipoteza că sumbra mînie de la originea atentatelor nu s-a îndreptat asupra libertății și democrației americane, ci împotriva susținerii și angajării excepționale a americanilor de partea unor cauze diametral opuse: terorism militar și economic, dictatură armată, fanatism religios, genocide de neconceput (în afara granițelor țării)? (…) CIA și ISI- serviciile secrete pakistaneze – au canalizat energia rezistenței afgane împotriva regimului comunist și a republicilor musulmane din cadrul Uniunii Sovietice pentru a o destabiliza… O sută de mii de muhajahedini extremiști s-au înrolat în acest război dus de America prin mijlocirea altor țări. Cei mai mulți dintre ei nu știau că se bat pentru Unchiul Sam. Dar ironia face că nici America nu știa că finanța un viitor război împotriva sa” ( „The Guardian”, 28/29 09 2001)
„Teroarea are în ea ceva ce reacționează ca o enzimă a descompunerii – a descompunerii corpului uman invidual ca și a corpului public. Ea împinge ființele umane îndărăt la o existență preculturală, violentă și haotică. Lupta împotriva ei, modul în care ne obișnuim cu ceea face teroarea din viețile noastre, pervertește tot ce-i prețios și uman în noi, tot ceea ce face ca viața să merite a fi trăită”. („Le Temps”, 25 09 2001)
„Bush și Blair sînt conducătorii aleși a două dintre cele mai vechi democrații ale lumii. Țările lor au în comun devotamentul indestructibil față de libertate. Nici una dintre aceste două țări n-a fost contaminată de lepra totalitară, fie ea roșie sau brună, care în secolul XX a accelerat declinul continentului european. În ce-l privește pe ben Laden, el este încarnarea unui nou totalitarism, care se opune lumii occidentale nu din grijă pentru dreptatea socială, ci din ură față de democrație”. ( „Le Monde”, 8 11 2001)
Lasă un răspuns