Polițiștii au la dispoziție o bază legală de a înhăța persoanele specializate în călăuzirea transfugilor. Actul normativ care permite acest lucru a fost aprobat recent de Comisia Juridică a Senatului României.
Pîna la apariția acestui act normativ, legea românească pedepsea doar trecerea frauduloasă a frontierelor țării de către cetățenii străini. Nu a existat o lege care să pedepsească faptele de acest gen săvîrșite în alte țări de către cetățenii români. În cazul în care aceștia erau prinși săvîrșind astfel de fapte în străinătate, ei erau returnați în țară, iar pe pașaport se aplica o ștampilă de interdicție. Persoanele respective erau sancționate de către Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei (SEIP), care le suspenda dreptul la libera circulație de la trei luni la un an. Potrivit noilor reglementari, această perioadă este cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Deoarece numeroși cetățeni români au fost depistați în timp ce treceau ilegal granițele unor țări, Ministerul Justiției a elaborat un act normativ care să pedepsească și astfel de infracțiuni. Este vorba despre ordonanța privind sancționarea unor fapte săvîrșite în afara teritoriului țării de către cetățenii români sau de persoane fără cetățenie, domiciliate în România. Potrivit acestei ordonanțe, intrarea sau ieșirea dintr-un stat străin, prin trecerea ilegală a frontierei, săvîrșită de către un cetățean român sau de către o persoană fără cetățenie, dar care este domiciliată pe teritoriul României, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Fapta de acest gen, săvîrșită în scopul sustragerii de la executarea unei pedepse, se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Ordonanța pedepsește, în premieră, activitățile călăuzelor. Fapta cetățeanului român sau a persoanei fără cetățenie, domiciliată pe teritoriul României, care racolează, îndrumă sau călăuzește una ori mai multe persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat sau care organizează una ori mai multe dintre aceste activități ilegale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Cu pușcărie de la 3 la 10 ani se sancționează inițierea sau constituirea unei asocieri în scopul săvîrșirii acestor infractiuni, ori aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de asocieri. Aceste prevederi le vor permite polițiștilor să se autosesizeze din presă cu privire la astfel de activități. „Este adevărat că, pînă acum nu aveam o bază legală pentru sancționarea călăuzelor. De aceea, atunci cînd aveam de-a face cu o astfel de persoană, aceasta era anchetată pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Acum putem să demarăm o anchetă pornind de la anunțurile date în presă de asemenea infractori, care își oferă serviciile de călăuze”, ne-a declarat un lucrător din cadrul Centrului Zonal Bacău de Combatare a Crimei Organizate si Antidrog. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns