Profesori navetiști prin toate văgăunile județului
• la prima etapă a titularizării au fost repartizați doar 214 candidați, restul care au completat fișe fiind respinși pentru că numărul opțiunilor a fost prea mic • candidații nerepartizați vor putea opta pentru a doua titularizare, pe posturile rămase libere în județul Bacău și în celelalte județe, fie pentru detașare sau suplinire • în acest an, ei nu au dreptul decît la o singură etapă de mișcare, indiferent dacă sînt sau nu mulțumiți de postul pe care l-au prins
Prima etapă a repartizării computerizate a profesorilor cu note mai mari de șapte la concursul din 15 iulie nu s-a finalizat decît pentru 214 candidați din județul Bacău, însă pentru cei mai mulți dintre aceștia rezultatele nu sînt mulțumitoare. În urma completării fișelor cu opțiuni, doar 42 la sută dintre concurenți au reușit să ocupe o catedră sigură în școlile din județul Bacău. „Numărul mic al candidaților repartizați în comparație cu cel al posturilor titularizabile vacante se explică prin faptul că unele catedre au fost suprasolicitate, iar altele nu au interesat deloc dascălii, fiind în zone foarte îndepărtate. În aceste condiții, doar cei cu note mari au reușit să se titularizeze, iar restul au fost respinși de calculator și au rămas nerepartizați”, ne-a declarat inspectorul general adjunct Livia Sibișteanu, președintele Comisiei Județene de Mobilitate a personalului didactic. Potrivit datelor statistice de la Ministerul Educației și Cercetării, în județul Bacău au luat note peste șapte și puteau să se titularizeze 507 profesori, însă fișele cu opțiuni au fost completate de doar 406 dascăli, aceștia fiind și cei care au intrat la prima etapă a trimiterii la catedră. Ca și în anii precedenți, dascălii care s-au aventurat să treacă foarte multe opțiuni au fost trimiși de calculator în cele mai îndepărtate sate din județ, lucru care i-a făcut pe mulți dintre ei să-și pună mîinile în cap în momentul în care au constatat că vor trebui să facă naveta din Bacău la Lipova sau de la Frumoasa, comuna Balcani, în satul Băcioi din comuna Corbasca.
De departe, cea mai ciudată situație este cea a candidatei Cucu Mădălina Elena, care cu media 8,45 la Matematică, cea mai mare din tot județul, a ajuns să fie repartizată la școala Mîlosu din comuna Lipova. Motivul pentru care candidata a ajuns să piardă titularizarea pe o catedră bună a fost acela că în loc să completeze în fișă codul 2098, de la Școala de Arte și Meserii Moinești, a scris în fișa cu opțiuni 2089, și astfel a ajuns la școala din Mîlosu. În locul ei, la Moinești, a fost repartizat candidatul Mădălin Bertea, care cu media 7,55 a prins, nesperat, un post titularizabil în oraș.
Spre deosebire de anul trecut, cînd după repartizări candidații au putut să renunțe la post și să meargă la suplinire sau detașare, în acest an dascălii repartizați nu mai au dreptul să participe la următoarele etape de mișcare a personalului didactic. Asta înseamnă că un profesor care a fost trimis de calculator să predea în satul Turluianu nu va putea solicita să participe la etapa a doua de titularizare, să se detașeze sau să renunțe la titularizare în favoarea unui post de suplinitor calificat, ci ori renunță la învățămînt, ori predă în cotlonul în care a fost trimis de calculator. „Calculatorul nu dă voie decît la o singură etapă de mobilitate. Astea înseamnă că cei care au fost titularizați acum nu vor mai putea participa la detașare sau suplinire decît anul viitor”, a lămurit inspectorul de personal Ionel Ardeleanu zecile de candidați nemulțumiți de localitatea în care au fost trimiși să predea pentru următorul an. Vestea că în acest an vor fi legați de posturi mai ceva ca țăranii de glie a stîrnit nemulțumirea a zeci de dascăli, care nu știuau ce să mai facă să-și rezolve problemele. „Eu stau în Frumoasa și trebuie să predau anul ăsta la Corbasca. Nici nu știu cum să fac, că de navetă nu încape vorbă, iar acasă am și familie”, spunea, nemulțumită, o candidată.
Pentru a doua etapă a titularizării, la care au mai rămas vacante 434 de posturi titularizabile, pot participa candidații care la prima etapă nu s-au înscris sau au fost nerepartizați, precum și cei care vin din alte județe. Depunerea și validarea opțiunilor pentru a doua titularizare a început de ieri și va continua și astăzi, iar repartizarea este programată pentru joi, 27 iulie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns