• anumite site-uri sînt pline de comentarii, eseuri și teme deja făcute la matematică și alte obiecte • nu uitați de dicționarele electronice, care vă ajută să economisiți timp
De cînd a început școala, nu prea mai avem timp liber. Avem un traseu fix, de la care nu prea ne mai permitem să ne abatem: de acasă la școală, de la școală acasă, iar de acasă mai faci un drum pe la bibliotecă sau la pregătire. În rest, mai nimic. Poate, uneori, ne facem timp și de o distracție. Doar dacă se îndură ai noștrii părinți să ne lase să respirăm la sfîrșit de săptămînă. Toți profesorii parcă au înnebunit cu datul temelor, a eseelor, a referatelor, învățat și iar învățat. Și, culmea e că, după ce le termini pe toate, îți dai seama că ziua e spre sfîrșite și locul tău e tot în casă.
Dar am găsit ac și de cojocul celor care vor să ne țină doar cu gîndul la carte, sperînd că ne vor ține numai în casă. Soluția ideală prin care împăcăm și părinții, și profesorii: internetul. Dacă tot s-a spus că e bun pentru orice, l-am utilizat și noi, la maxim. Și asta pentru că niște colegi mai miloși, care au muncit serios la diverse referate și eseuri, le-au afișat pe toate pe niște site-uri. Aici găsești teme gata făcute la mai toate materiile, începînd de la matematică, engleză, franceză, astronomie și pînă la biologie și geografie. Prima în frunte, cu cele mai multe referate propuse, cu cele mai multe site-uri dedicate, este limba română: pentru capacitate, pentru Bac, pentru orice ai nevoie. Nu e obligatoriu să copiezi tot ce e scris acolo, e deajuns doar să te inspiri. Și cum multora le lipsește inspirația de cele mai multe ori, treaba e ca și rezolvată. Cum nu sînt egoistă din fire, m-am gîndit că n-ar fi rău să știe și alți colegi pe unde să caute: www.referateonline.com, www.c-referate.go.ro, www.e-referate.go.ro, www.geocities.com/nimicbogdan/, www.comentarii.com, www.referate24din24.go.ro, www.repherate.go.ro, www.referate.narod.ro, etc.
Dacă cumva ai nevoie de ceva mai complex și ești bun sau pricepi cît de cît limba engleză, ai o groază de site-uri despre orice și chiar site-uri care sunt structurate special să-ți faci temele: www.service.homeworkhelp.com, www.homeworkspot.com. Un site complex care te poate ajuta aproape la orice este www.encarta.com, o adevărată enciclopedie on-line. Dacă tot nu ai găsit ce îți trebuie, ia site-ul de căutare www.goole.com și îți găsește el ceea ce ai nevoie. Cît despre persoanele care au internet acasă și își permit să navigheze fără opreliști, pot scuti astfel un drum la bibliotecă citind cărțile direct de pe internet la adresele: www.bibliomania.com sau e-librarie.ro. Tot de pe internet poți să îți iei și dicționarele de engleză-română, română-engleză, franceză-română, română-franceză. Scutești o grămadă de bani șiunde mai pui că nici nu mai trebuie să răsfoiești dicționarele. E de ajuns o simplă comandă, iar aparatul îți găsește cît ai clipi cuvîntul căutat.
Atenție totuși care de la care copie, sau de unde, să nu vă treziți că, după atîta chin, jumătate de clasă are același referat, scos parcă imprimantă. Dacă vi se pare grea metoda propusă și preferați să mergeți pe vechea variantă de învățare, adică documentarea la bibliotecă, răsfoitul dicționarelor, gîndiți-vă la timpul vostru liber. E tot mai rar de pe 15 septembrie încoace, nu-i așa?
(Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns