Între mărimea terenurilor agricole pe care se produc, sub diferite forme, plantele necesare hranei animalelor și numărul animalelor trebuie să existe o anumită proporționalitate. Din punct de vedere economic este necesar ca la o suprafață agricolă să existe un număr determinat de animale, lucru necesar asigurării valorificării tuturor produselor vegetale principale și secundare ce se obțin din cultivarea pămîntului. Rezultă că dezvoltarea creșterii animalelor este în legătură directă cu mărimea terenului folosit pentru cultivarea diferitelor plante. Ținînd cont de acestea, statistica determină densitatea animalelor la 100 de hectare de teren ca raport între numărul de animale, exprimat în unități fizice pe specii, și suprafața de teren la un moment dat. Pentru determinarea acestui indicator, numărul bovinelor, ovinelor și caprinelor se raportează la terenul agricol (arabil ^ pășuni ^ fînețe), numărul porcinelor la terenul arabil, iar numărul păsărilor la suprafața cultivată cu cereale. Prin urmare, se iau în calcul acele terenuri care asigură în principal furaje necesare speciei de animale a căror densitate urmează să fie determinată. Densitatea animalelor se poate, de asemenea, stabili sub forma raportului între numărul animalelor și suprafața de teren. În funcție de scopul urmărit, se poate lua suprafața agricolă, suprafața pășunilor, fînețelor etc. Indicatorul de animale ce revin la 100 de hectare de teren exprimă cel mai bine evoluția efectivelor de animale. Astfel, reducerea numărului de animale se reflectă și în valoarea acestui indicator, ce a scăzut vizibil la ovine și caprine, de la 125,8 animale/100 ha în 1990, la 62,7 animale/100 ha (-50,2 la sută), precum și la porcine (-46 la sută) și bovine (-32 la sută).
„Dacă avem în vedere situațiile deosebite cu care se confruntă crescătorii de animale, este greu de imaginat că în următorii ani se pot înregistra schimbări pozitive deosebite. De aceea, este important ca în acest domeniu să se aloce fonduri speciale și să se acorde atenție condițiilor de creștere, îngrijire și reproducție a animalelor”, conchide Daniela Măgirescu, unul dintre specialiștii DJS.
O situație concretă și cît mai aproape de adevăr, în ceea ce privește sectorul zootehnic, se va putea afla după publicarea a rezultatelor Recensămîntului General Agricol, operațiune care se va definitiva anul viitor.
Lasă un răspuns