• cu o primărie mai grijulie, elevii școlilor din Slănic Moldova au căldură la discreție • cu o singură excepție, la Comănești se îngheață de frig, în timp ce la Moinești și Buhuși agentul termic depinde de amplasarea școlii și sursele de căldură
Elevii din celelalte orașe ale județului sînt, cel puțin o parte dintre ei, ceva mai norocoși, comparativ cu majoritatea colegilor din Bacău, în ceea ce privește căldura din școli. Liceenii de la Grupul Școlar „Grigore Cobălcescu” din Moinești gustă din plin avantajele centralei termice cu gaz de care dispune liceul, în timp ce gimnaziștii de la Școala „Ștefan Luchian” se pot considera cei mai norocoși elevi din județ: zilele trecute au avut atît de multă căldură, încît au stat cu geamurile din clase deschise. „O parte a școlii este racordată la sistemul de încălzire al orașului și, de cîteva zile, avem căldură din belșug. În cealaltă parte a școlii, clasele sînt dotate cu sobe cu gaz, ceea ce a rezolvat problema încălzirii”, ne-a declarat profesoara Ruxandra Popescu, directorul Școlii „Luchian”.
Situația se schimbă, însă, radical în cazul Liceului „Spiru Haret”. Profesorul Eugen Ardeleanu, directorul liceului, a spus că „sîntem racordați la sistemul termic al orașului și încă nu am primit căldură. În clase este ceva mai rece, dar e o temperatură suportabilă. Ne rugăm să nu se răcească vremea”. O poziție interesantă, în condițiile în care directoarea Școlii „Ștefan Luchian” susține că școala e racordată tot la o centrală de cartier, dar are căldură din plin. Se pare, însă, că în Moinești mai contează și unde anume e amplasată o unitate de învățămînt sau alta.
La cîțiva kilometri depărtare, la Comănești, elevii fac, cu o singură excepție, antrenamente de călire împotriva frigului. „Deocamdată înghețăm, dar așteptăm să ne dea căldură. Speranța e mare. Din tot orașul, doar Școala nr. 3, care are centrală proprie, nu suferă de frig”, ne-a declarat Mariana Vătavu, administrator la Școala nr. 10 din Comănești.
La Slănic Moldova, ca în sînul lui Avraam
Elevii și preșcolarii din cele patru școli și cinci grădinițe din Slănic Moldova se simt la școală ca în sînul lui Avraam. Și asta pentru că, grijulie, Primăria a investit 800 de milioane de lei și a dotat toate unitățile de învățămînt cu centrale termice proprii, care funcționează cu gaz. „Cu învățămîntul nu avem, cel puțin din punct de vedere al asigurării căldurii, nici o problemă. Investiția a început în 1998 și s-a finalizat în 2001, avantajele sale fiind incontestabile. De exemplu, numai în cazul Grădiniței cu program prelungit cheltuielile cu încălzirea s-au diminuat cu peste 50 de milioane de lei pe lună”, ne-a declarat primarul de Slănic Moldova, Mircea Mihai Ionel.
În celălalt capăt al județului, la Buhuși, situația e împărțită în două. Elevii de la Școala Profesională de pe lîngă Grupul Școlar „Ion Borcea” și Școala nr. 5, care sînt dotate cu centrale proprii cu gaz, și cei de la școlile nr. 3, 6 și 7, unde încălzirea se face la sobe cu lemne, nu duc lipsă de căldură. În schimb, clădirea Liceului „Borcea” și cele ale școlilor „Mihai Eminescu”, nr. 1 și nr. 2, sînt cufundate în frig. „Avem căldură de la Dumnezeu. Și, deocamdată, El dă”, a spus, mai în glumă, mai în serios, profesorul Ioan Fercu, directorul Grupului Școlar „Ion Borcea”. Elevii de la liceu și de la școlile nr. 1 și „Eminescu” trag, însă, speranță că anul acesta va fi ultimul cînd vor tremura de frig în bănci, în condițiile în care cele trei școli așteaptă o finanțare Ricop pentru a-și monta centrale proprii. Pînă acum s-a făcut proiectul. Acesta nu ține însă de cald. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns