Ianuarie: fructe de ienupăr – se găsesc în locurile stîncoase, la altitudini între 700 – 1.400 de metri.
Februarie: muguri de plop negru – de prin lunci și zăvoaie, flori de potbal – de pe marginea pîraielor de munte, coaste rîpoase și maluri abrupte.
Martie: frunze de plămînărică și mierea ursului – prin păduri de foioase din zona de cîmpie și deal; rădăcini de brusture, lemn dulce, păpădie, tătăneasă, nalbă mare, cicoare – de prin locuri necultivate, albii părăsite, pășuni, fînețe și de pe marginea frumurilor comunale; rizomi de obligeană – de prin locuri mlăștinoase și marginea bălților și a apelor curgătoare; coji de stejar și crușin.
Aprilie: flori de ciuboțica cucului, păducel, urzică moartă, traista ciobanului – din fînețe, pășuni, locuri necultivate; muguri de pin, coji de salcie.
Mai: flori de mușețel, salcîm, soc, mac roșu de cîmp; frunze de dud, nuc, frasin și mesteacăn, frunze și tulpuini de pătlagină, potbal, urzică, rostopască, trei frați pătați – de prin fînețe montane, marginea pădurilor, buruienișuri.
Iunie: flori de albăstrele – de prin culturi de cereale păiaose, flori de coada șoricelului – fînețe, poieni, marginea drumurilor; flori de tei, frunze și tulpini de sulfină, sunătoare, pojarniță, talpa gîștii – din terenuri virane, buruienișuri, marginea drumurilor și căilor ferate.
Iulie: flori și frunze de cicoare, coada calului, scai vînăt, sovîrv, țintaură, pelin – tăieturi și margini de păduri, locuri necultivate, răzoare, terenuri aride, fînețe.
August: fructe de cătină, măceș, afin, mătase de porumb.
Septembrie: fructe de soc și păducel, frunze de merișor, rădăcini de iarbă mare.
Octombrie: frunze de piorumbar și ienupăr – din zona colinară.
Plante care se recoltează în tot cursul anului: frunze de vîsc și fructe de ienupăr. (E.S.)
Lasă un răspuns