Derulata in perioada 29 – 31 iulie, cea de-a V-a editie a Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti a stat, ca si in anii trecuti, sub semnul calitatii si performantei. Dupa ce joi, 29 iulie, asistentii medicali ai Spitalului Moinesti au participat la o sesiune de comunicare avind ca tema „Bolile inflamatorii ale aparatului digestiv”, coordonata de prof.dr. Gheorghe Balan, de la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, vineri, 30 iulie, a fost rindul medicilor de diferite specialitati de a se face remarcati. Ziua a debutat cu derularea cursului „Particularitatile patologiei cardiovasculare la femei” si dezbaterea avind ca tema „2010 – anul plaminului”, sub coordonarea medicilor specialisti de la Spitalul Clinic de Recuperare Iasi
Vineri a fost denumita si „ziua cea mai lunga” a manifestarilor, desfasurata sub genericul „Repere medico-chirurgicale”, pe parcursul careia au avut loc nu mai putin de 14 demonstratii chirurgicale in premiera la nivel judetean, printre care s-a numarat si chirurgia obezitatii, bazata pe tehnica mini-invaziva (tehnica „sleeve”). Interventiile au fost efectuate de echipe mixte de specialisti si au putut fi urmarite prin circuitul tv de participantii la eveniment.
Simbata, 31 iulie, in decorul mirific al statiunii Slanic Moldova, a fost programat la Pensiunea „Montana” un ciclu de conferinte si sesiuni stiintifice desfasurate sub genericul „Abordari diagnostice si terapeutice in medicina secolului XXI”. Invitatii au putut sa urmareasca in direct si transmisia unor interventii laparoscopice, care au fost comentate de renumite cadre medicale universitare din tara si strainatate. „Sesiunile stiintifice, demonstratiile operatorii si cursurile s-au desfasurat pe o structura modulara, flexibila, in cele doua locatii, respectiv SMU Moinesti si Slanic Moldova. Manifestarea s-a bucurat de prezenta unor adevarati profesionisti din principalele specialitati medicale si de pe toate palierele de activitate importante- asistenti medicali, cadre didactice universitare, manageri – unii deja cunoscuti pentru rezultatele lor, altii cu rezultate care merita sa fie cunoscute de noi toti. Am fost onorati de prezenta unor personalitati de marca ale lumii medicale din strainatate si din tara printre care: prof.univ.dr.Jose Manuel Fort Lopez si prof.univ.dr. Ramon Villalonga (ambii de la Spitalul Universitar din Barcelona), prof.univ.dr.Charles Dallemagne
(Strasbourg), prof.univ.dr. Wilhelm Friedl (Germania), prof.univ.dr.Nicolae Iordache (Spitalul Clinic de Urgenta „Sf.Ioan” Bucuresti), conf.univ.dr.Florin Mitu si conf.univ.dr.Paraschiva Postolache (ambii de la Spitalul Clinic de Recuperare Iasi), conf.univ.dr.Ioana Grigoras si conf.univ.dr.Diana Cimpoiesu (ambele de la Spitalul Clinic Judetean „Sf.Spiridon” Iasi). Speram ca Zilele Medicale, devenite deja o traditie la Moinesti, sa ofere posibilitatea promovarii cadrelor medicale si sa ofere modele tinerilor medici aflati la inceput de drum, sa incurajeze cercetarile si performanta in domeniul medical, sa ofere participantilor oportunitati de a stabili si dezvolta noi colaborari, toate acestea in beneficiul sanatatii oamului”, a declarat la Slanic Moldova, intr-un moment de respiro, dr.Adrian Cotirlet, managerul SMU Moinesti. Evenimentul a fost organizat sub patronajul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, Academiei Oamenilor de Stiiinta din Romania si Colegiului Judetean al Medicilor Bacau.
La eveniment, in ansamblu, au participat peste 500 de cadre medicale, de la asistenti medicali, pina la medici de diferite specialitati, de la personal de ingrijire incadrat in unitatea medicala, pina la autoritati administrative de la nivel local si central, toti acestia demonstrind inca o data, daca mai era nevoie, ca numai prin solidaritate si eforturi comune se poate ajunge la calitate si profesionalism. (Madalina ROTARU, Romulus Dan BUSNEA)
Un fost pacient sau client a zis
Calitatea din acel spital e direct proportionala cu spaga oferita asistentelor si medicilor. E mai ieftin sa mergi la o clinica particulara. Am fost internata la urgenta la neurologie si uitata fara tratament in salon. A doua zi am asteptat in zadar sa vina d-na doctor sa-mi faca un control,au venit asistentele, mi-au luat sange pentru analize si atat.Stiind ca m-am internat cu tensiunea mare am asteptat in zadar pe cineva sa vina sa-mi controleze tensiunea, m-am rugat de un medic sa vina pentru asa ceva. In afara de diazepam si vitamine injectabile si inca o pastiluta (nu am retinut ce fel) nu am primit nimic.A treia zi la fel, fara o medicatie si un diagnostic clar (d-na doctor mi-a spus ca o sa fiu stramba pana s-or satura ceilalti bolnavi de mine).Simptomele cu care venisem se agravau iar eu eram tratata cu „indiferenta si absenta oricarui cadru medical”, colegele de salon mergand sa se roage de asistente sa vina pentru ca imi era rau. Am cerut externarea sa plec in alta parte.Asta se intimpla la Spitalul de renume Moinesti,jud.Bacau,cu aparatura de specialitate ce aproape nu exista in multe spitale, cu un renume care acum vad ca nu stiu de ce il are, cu batrani internati cu 100 de lei pregatita pentru oricine catadicseste sa-i intrebe de sanatate in spital. Am plecat la o clinica particulara la Bacau unde am fost consultata, am facut analize si am primit tratament pentru bani mult mai putini. Asta primeste de la spitalele de stat un asigurat care plateste milioane de lei lunar : nimic, doar obligatia de a da spaga pentru a nu iesi mort din spital!
un om umilit in tara lui a zis
Pacat de dotarea spitalului si de conditiile oferite daca specialistii,profesionistii in adevaratul sens lipsesc.Tot ce se face acum cu zilele medicale… este de fatada.Marele <>,directorul spitalului a reusit prin performanta dumnealui sa o trimita pe cealalta lume pe mama a do icopii si nici pina astazi,opt luni,nu a vrut sa vorbeasca cu un membru al familiei,nici inainte de operatie,nici dupa.
Un fost pacient sau client a zis
N-am prea vazut nici multe conditii. Doar paturi cu miros puternic de urina. Am cerut de acasa un prosop mare sa-mi invelesc perna care emana mirosuri oribile. M-am intalnit si cu o vecina care urma sa nasca, avea unele dureri si a fost trimisa acasa. Seara s-a reintors si a nascut! Ce fel de medici au consultat-o de au trimis-o fara griji acasa? Le lipseste omenia, profesionalismul si frica de Dumnezeu medicilor romani. Nu au constiinta! Pana nu-i indopi cu bani te trateaza ca pe un caine. Si nici cu bani nu ai garantia ca fac tot ce trebuie. Vreau sa vad ca-i lauda pacientii insanatositi si tratati civilizat, nu ziarele pentru festivitati!