Reuniunea profesionala pe tema „Expertiza contabila judiciara – armonizarea aplicarii prevederilor procedurale cu cele profesionale” a adus, la aceeasi masa, miercuri, 16 noiembrie, la Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati – CECCA, experti contabili si reprezentanti ai unor institutii beneficiare de expertize contabile judiciare. La intilnire au venit si Violeta Dimitriu, directorul Directiei Expertize Contabile, si Traian Dutia, directorul Directiei Auditului de Calitate, din CECCAR Bucuresti. Printre participanti s-au numarat si reprezentanti ai filialelor CECCAR din judetele Neamt si Vaslui.
Expertii contabili s-au intilnit, astfel, cu reprezentanti Tribunalului Bacau, ai Parchetului de pe linga Judecatoria Bacau, ai Directiei Generale a Finantelor Publice si Administratiei Finantelor Publice Bacau, ai Oficiului Registrului Comertului, ai Inspectoratului de Politie Judetean, ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Terorismului Bacau, ai Baroului de Avocati si Directiei Nationale Anticoruptie Bacau. Participantii au pus in dezbatere Importanta expertizei contabile judiciare – mijloc de proba in dosarele civile si penale, Cresterea calitatii rapoartelor de expetiza contabila judiciara si Probleme concrete referitoare la expertiza contabila judiciara. „Misiunea de expertiza contabila – a spus, in deschiderea reuniunii, presedintele filialei CECCAR Bacau, Marcel Bulinschi – este una dintre cele mai importante pentru expertii contabili. La nivel procedural, aceasta este reglementata prin patru acte acte normative, dar si la nivel profesional CECCAR a emis Standarul 35 in domeniu. Pentru cresterea calitatii expertizelor contabile, CECCAR a luat o serie de masuri in decursul timpului si au fost emise o serie de norme in acest sens. Una vizeaza infiintarea unui grup al expertilor judiciari in filiala noastra, in care isi desfasoara activitatea experti contabili care au trecut un test de verificare. Astfel, acum, avem 157 de membri in acest grup, dintre care peste 60% au efectuat, in cursul acestui an, expertize contabile judiciare.”
Calitatea de expert contabil judicar se cistiga dupa ce se trece un test de verificare a cunostintelor in filila CECCAR, dar in fiecare an, in perioada 15 noiemnrie – 15 decembrie, cei admisi sint clasificati in baza optiunilor pe noua specializari. Anual, ei participa obligatoriu la 40 de ore de perfectionare profesionala. CECCAR a emis si o norma privind Auditul de Calitate. Nicio expertiza nu poate fi depusa fara o asemenea viza. „Nu este vorba, astfel, de o cenzura – a precizat Marcel Bulinschi -, ci de o verificare a respectarii normelor profesionale”.
Violeta Dimitriu a apreciat, miercuri, in Bacau, interesul institutiilor statului beneficiare de actul expertizei contabile judiciare pentru calitatea acestuia. „Din punctul nostru de vedere – a precizat directorul din CECCAR -, au fost facuti pasi mari in legatura cu armonizarea aplicarii prevederilor procedurale insitutionale. Anul trecut au fost facute citeva modificari legislative, iar CECCAR a incercat sa armonizeze reglementarile profesionale astfel incit expertii sa aiba la indemina toate acestea intr-o singura carte, Standardul 35. Si eu, care am lucrat la acest Standard, il consult zilnic, pentru ca mereu descopar lucruri noi in el”.
Scopul acestor discutii a fost pentru un interes comun, din partea expertilor contabili si a celor care supravegheaza activitatea lor, dar si din partea beneficiarilor de expertize – a opinat Traian Dutia. „Noi, in comun, trebuie sa urmarim interesul public – a spus vorbitorul. Spre deosebire de perioadele precedente, auditul de calitate al expertizelor contabile a devenit inteles si de instantele care beneficiaza de expertize. Sint cazuri in care instantele cer rapoarte de auditare in prealabil la expertizele prezentate. CECCAR a reglementat aceasta problema, iar regulile auditarii expertizelor sint imperative pentru autorii lor. Mai sint, insa, cazuri in care regulile nu se respecta. Noi trebuie sa insistam in respectarea lor, in folosul calitatii lucrarilor si credibilitatii lor.”
Lasă un răspuns