Sala de conferinte a Hotelului Dumbrava, din Bacau, s-a umplut ochi, ieri, 28 septembrie, la seminarul organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional 2007 – 2013, destinat solicitantilor de finantare ale caror proiecte vizeza lucrari de constructii. Au venit, la o intilnire de o zi cu expertul Mihai Munteanu, reprezentanti ai primariilor, consiliilor locale si judetene din judetul Bacau si Municipiul Birlad, ai unor organizatii si fundatii, dar si ai unor cabinete de consultanta in finantare europeana.
O buna parte dintre proiectele de finantare europeana prevad lucrari de constructii de diferite genuri, care le fac cu atit mai complexe. Regimul constructiilor in Romania, dar si administrarea acestora impun cunoasterea unor reguli fara de care un proiect nu poate sa fie finalizat si, in ultima instanta, finantat din bani europeni, mai ales daca fondurile sint nerambursabile. Astfel, evenimentul de ieri de la Bacau a adus in prim plan modalitatea concreta de implementare a proiectelor in perioada premergatoare inceperii lucrarilor si mobilizarea antreprenorului, perioada de executie a lucrarilor si urmarirea acesteia, masuratori si certificate de plata sau receptia la terminarea lucrarilor. Prezentarile au fost sustinute prin exemple de buna practica si prin furnizarea unor recomandari de intocmire a documentatiilor necesare monitorizarii tehnice a proiectelor. A iesit inca o data in evidenta complexitatea pregatirii si derularii unui astfel de proiect, amanuntele fara de care ori proiectul nu se poate derula ori o parte dintre lucrarile efectuate nu vor fi decontate sau considerate eligibile. „Am prezentat citeva notiuni importante vizavi de perioada de implementare a proiectelor de finantare, cu detalierea unora dintre problemele care apar in aceste proiecte” – a spus Mihai Munteanu.
Discutiile, in seminar, au inceput cu perioada de mobilizare a constructorilor pentru proiectul intentionat. Au fost trecute in revista etapele si cerintele aparute in fiecare etapa a acestei prime faze din perioada premergatoare inceperii lucrarilor: mobilizarea antreprenorului, inceperea executiei lucrarilor si responsabilitatile partilor.
Nu mai putin de opt actori sint implicati in derularea unui proiect: investitorul, beneficiarul, antreprenorul, subantreprenorii, proiectantul, dirigintele de santier, Inspectoratul de Stat in Constructii si consultantul de management de proiect. Daca investitorul este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, beneficiarii sint cei care isi doresc finantarfea pentru proiectele pe care le au in domeniu, autoritati locale, organizatii sau fundatii. Ei sint si autoritatea contractanta in proiect. Fiecare dintre actorii din proiect are anumite responsabilitati, care au fost trecute in revista in detaliu, cu exemple concrete, in seminar. Participantii au aflat, astfel, si cum poate fi modificat contractul de lucrari, dar si cum trebuie facute masuratorile si situatiile de lucrari, ce responsabilitati au partile implicate in aceasta si cum trebuie facuta receptia la terminarea lucrarilor.
Lasă un răspuns