E greu să-ți imaginezi cum poți ajuta atunci cînd cauți să fii ajutat. Și totuși, unii oameni reușesc să ajute și să fie ajutați. Un „troc” din care ambele părți au de cîștigat. Părtaș la o asemenea „tranzacție” a fost iarna trecută prorectorul Universității Bacău, Vasile Puiu. Păstrînd spiritul tradiției creștine, care spune că, dacă ai dușmani și vrei să scapi de răutatea lor, cel mai indicat lucru e să te duci la biserică, să te rogi pentru ei, profesorul Puiu a alergat și el la cîteva mănăstiri mai cunoscute din județ. „M-am dus să plătesc cîteva slujbe religioase pentru liniștirea dușmanilor mei, căci nu duc lipsă de așa ceva, ne-a spus prorectorul. Din cîte știam eu, trebuia să ajung la trei lăcașuri de rugăciune. Și așa am ajuns la mănăstirile Tisa Silvestri și Runc”. Pelerin mai vechi prin sînul acestor venerabile spații de rugăciune și meditație creștină, prorectorul Puiu s-a gîndit că ar putea ajuta și el, în felul lui, pe cei care și-au dedicat viața lui Hristos. „Cunoșteam cît de informați și ce deschidere spre informare au călugării catolici. Ori, se cunoaște că cine deține informația deține și puterea. Am văzut cît de izolați sînt călugării la Runc și la Tisa, așa că mi-a venit în minte idee de a-i ajuta așa cum puteam. Mai ales că i-am văzut și i-am simțit pe tinerii monahi de la cele două mănăstiri deschiși către comunicare”, ne-a povestit Vasile Puiu. Și, fără prea multe ezitare, i-a invitat să vină la Universitatea Bacău să facă instruire în domeniul calculatoarelor. „Au răspuns afirmativ invitației mele părintele Serafim de la mănăstirea Runc și părintele Pimen de la Tisa Silvestri. I-am cazat aici, la noi, și alături de studenții universității au început să se inițieze în lumea computerelor. Inteligenți și dornici de cunoaștere, cei doi călugări au deprins repede și aceste taine ale tehnicii, a continuat prorectorul Puiu. Am văzut la ei o puternică dorință de a stăpîni tehnica, lucru pe care l-au reușit într-o bună măsură de-a lungul a cîteva săptămîni de studiu”.
Pentru a ne demonstra că nu vorbește în van, prorectorul a scos dintr-un sertar un pliant, o monografie a mănăstirii Runc. „Priviți, este realizarea părintelui Serafim”. Gestul făcut de către Universitatea Bacău față de așezămintele de rugăciune a căror singură sursă de venit este mila credincioșilor a fost denumită de profesorul Puiu drept „o danie instrucțională”.
Puțini știu însă că Universitatea din Bacău nu este la prima inițiativă de acest gen. Avînd oameni aplecați și spre problemele spirituale, instituția universitară băcăuană a mai adăugat la „daniile” sale și un computer pe care l-a oferit mănăstirii Neamț, una dintre cele mai vechi și mai cunoscute așezăminte monahale din Moldova.
Inutil să mai precizăm că, cel puțin o bună perioadă de timp, dușmanii prorectorului s-au mai liniștit. „Au fost foarte eficiente slujbele de la mănăstire” ne-a încredințat prorectorul Puiu, care nu va ezita, din cîte am înțeles, să recurgă și pe mai departe la această metodă tradițională pentru a scăpa de dușmani. (C. Gh.)
Lasă un răspuns