• în cele 80 de comune băcăuane au rămas doar cinci centre de permanență • activitatea acestora va fi compensată de medicii de familie care locuiesc la sate • zece posturi de medici de familie din mediul rural vor fi scoase la concurs, deoarece în aceste localități sînt peste 3.000 de pacienți
Locuitorii de la sate vor fi nevoiți să apeleze la salvare pentru cazurile de urgență, deoarece în județul nostru au rămas doar cinci centre de permanență. Aceste unități au fost înființate în 2001, principala justificare de atunci a șefilor sistemului sanitar fiind degrevarea serviciilor de urgență ale spitalelor, aglomerate de cazuri obișnuite, care aveau nevoie doar de o consultație și de o rețetă. Tot la acea vreme, șefii sistemului sanitar se plîngeau de faptul că numărul internărilor din spitale este nejustificat de mare, tocmai pentru că bolnavii nu treceau întîi prin filtrul unui medic de familie. Pornind de la această teorie, în județul Bacău au fost înființate 17 centre de permanență, opt dintre ele funcționînd numai în municipiul Bacău. Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, precum și reprezentanți ai Casei de Sănătate, Colegiul Medicilor, Asociația Medicilor de Familie și medicii coordonatori din centru au definitivat situația acestor centre de permanență din mediul rural și urban. La țară vor activa numai cinci astfel de centre, la Nicolae Bălcescu, Sascut, Stănișești, Găiceana și Ghimeș Palanca. Unitatea de la Livezi a fost desființată, la cele cinci comune fiind arondate toate localitățile de țară învecinate. Lor li se adaugă centrele de la Slănic Moldova, Tîrgu Ocna, ambulatoriu din Spitalul de Pediatrie Bacău și serviciile de urgență ale spitalelor din județ. „În 27 de comune avem medici de familie care locuiesc acolo și acesta a fost unul din motivele pentru care s-a redus numărul acestor centre de permanență. Va spori, în schimb, rolul medicului de familie, care este obligat prin contract să meargă la domiciliul pacientului și să vadă dacă starea lui de sănătate se încadrează în categoria urgențelor sau poate fi tratat la domiciliu”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
Conducerea instituției băcăuane mai spune că în zece localități din județ este necesară angajarea de medici de familie. Posturile libere ce vor fi scoase la concurs, cel mai probabil în primăvară, sînt în satele Corbasca, Gura Văii, Răchitoasa, Răcătău-Horgești, Livezi, Hemeiuși, Pîrjol, Dofteana și Dealu Morii. În aceste sate s-au creat noi locuri de muncă pentru medicii de familie, fie prin plecarea unor colegi din localitate sau la rezidențiate, dar mai ales datorită numărului mare de pacienți existenți. Un medic de familie este penalizat dacă are peste două mii de pacienți, ori în aceste localități pacienții sînt peste această cifră. „În cele zece localități din mediul rural sînt peste trei sau patru mii de pacienți la medicii existenți în comună și, de aceea, este necesară încadrarea altor medici de familie. Concursul va fi organizat probabil în luna martie”, a precizat directorul de la DSP Bacău.
Reducerile de cheltuieli la care s-au gîndit mai marii sistemului sanitar nu vor veni însă în sprijinul sătenilor, care se vor vedea nevoiți să apeleze la salvare, mai ales dacă urgența se ivește în zilele nelucrătoare ale săptămînii. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns