Colegiul de conducere al Camerei de Comert si Industrie Bacau a aprobat lucrarea „Starea economiei judetului Bacau 2009”, realizata de un colectiv redactional condus de presedintele Camerei, Doru Simovici, si de directorul general al acesteia, Mihai Tulbure. Lucrarea va fi supusa aprobarii Adunarii generale a acestei organizatii, de la sfirsitul saptaminii.
Radiografia reprezinta o sinteza a evolutiei principalilor indicatori economici din anul 2009, comparativ cu cei din 2008, si este structurata pe capitole referitoare la situatia agentilor economici, la principalii indicatori economici ai societatilor comerciale, la situatia indicatorilor pe domenii de activitate, situatia exporturilor si importurilor, situatia investitiilor straine si situatia IMM-urilor. „Fata de editia precedenta – ne-a declarat Mihai Tulbure – am completat lucrarea cu situatii referitoare la unitatile administrative ale judetului, din mediul urban si din mediul rural. Se poate vedea, astfel, foarte clar cit de trista este situatia economica a unor localitati, in care nu exista nici un intreprinzator, nici o societate comerciala. Credem ca este foarte impotant ca, pornind de la aceste cifre, edilii, autoritatile locale sa-si puna intrebari, sa caute solutii pentru dinamizarea mediului economic si de afaceri de acolo”.
Zece domenii economice
Au fost luati in consideratie indicatori specifici activitatii economice: numarul de societati comerciale cu activitate, cifra de afaceri, profitul brut, rata profitului, pierderile, numarul de salariati si productivitatea muncii. In calculul indicatorilor, cursul valutar luat in considerare a fost de 4,2373 de lei la un euro (cursul mediu stabilit de BNR). Domeniile de activitate abordate in analiza sint agricultura, industria alimentara, industria extractiva si prelucratoare, industria lemnului si industria usoara, dar si constructiile, serviciile, transporturile, turismul si comertul. Toate acestea, impartie pe registrele comeciantilor, in functie de Codul CAEN. „Am luat in calcul numarul de salariati, cifra de afaceri si profitul, la fiecare agent economic in parte. Numarul de salariati credem ca este extrem de important si interesant in aceasta perioada de criza economica, in care somajul este in floare” – a precizat Mihai Tulbure.
Radiografie de sus in jos
Radiografia incepe dupa o metoda cinematografica, mai intii cu o privire scurta aruncata economiei mondiale, celei din Uniunea Europeana, din SUA si Japonia, economiilor emergente din Asia si din America Latina, apoi preturilor materiilor prime in anul 2009, ipotezelor privind mediul economic international, pentru a veni apoi asupra economiei nationale si a celei din Regiunea Nord-Est. „Am punctat – a mai spus Mihai Tulbure – situarea Bacaului in regiune, care se afla la o foarte mica distanta dupa Iasi, la suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final (PIB) si la salariul mediu net. In schim Bacaul e tot al doilea la rata somajului, dupa Vaslui. Se vede clar influenta politicului in economie, dupa numarul si valoarea investitiilor atrase in judetul Iasi, fata de Bacau, desi judetul nostru are o pozitie geografica avantajoasa si chiar un potential economic mai bun”.
Asupra concluziilor acestei radiografii economice vom reveni, insa, in zilele urmatoare.
Lasă un răspuns