Conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău a fost mandatată să susțină în continuare înființarea Camerei de Comerț și Industrie a României, ca entitate distinctă cu personalitate juridică, rezultată numai din asocierea camerelor teritoriale. Decizia a fost luată de către Adunarea Reprezentanților membrilor CCIA, la sfîrșitul săptămînii trecute. CCIA Bacău, împreună cu alte zece camere teritoriale, nu a depus adeziune la Camera de Comerț și Industrie a României și a Municipiului București (CCIRB). Celelalte 30 de camere, din totalul celor 41 care formează sistemul cameral român, și-au confirmat în scris apartenența la CCIRB. Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, a precizat că, prin hotărîre de Guvern, CCIRB are statut de cameră teritorială, deci camera băcăuană nu se poate afilia la o altă cameră teritorială.
De asemenea, conducerea Camerei băcăuane urmează să facă demersuri pentru actualizarea legislației privind camerele, care să îmbine tradițiile acestui sistem dinainte de 1949 cu prevederile legislației Uniunii Europene. Într-un comunicat de presă semnat de Doru Simovici, președintele CCIA, se arată că „Adunarea Generală reafirmă necesitatea respectării prevederilor articolului 4 din Decretul-Lege 139/1990 privind camerele de comerț, referitor la obligația organelor centrale și de stat pentru a acorda «sprijin camerelor de comerț teritoriale în vederea scopului pentru care au fost înființate»”. De asemenea, se mai cere respectarea articolului 5 al aceluiași act normativ, care prevede obligația camerelor de „a ține registrele de comerț și a asigura evidența firmelor comerciale”, „certificarea existenței și obiectul de activitate a comercianților” etc. Din luna octombrie a anului trecut, aceste prevederi legislative nu se mai aplică, Registrul Comerțului fiind trecut de la camere la Ministerul Justiției.
Alte sarcini trasate de Adunare sînt „demersuri pentru reducerea birocrației în cadrul instituțiilor centrale și descentralizate ale statului, reducerea taxelor la înregistrarea și autorizarea agenților economici, reducerea fiscalității”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns