• instituția va trece în subordinea Casei de Pensii, iar patronii vor trebui să-și țină singuri evidența angajaților, pe un registru ținut la firmă • lipsa unui control strict din partea statului le va permite patronilor neserioși să-și facă de cap
Camera de Muncă, cunoscută mai nou sub denumirea de Serviciul de evidență angajatori, completări carnete de muncă și înregistrări contracte individuale de muncă, care se află în subordinea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău, își va înceta activitatea. „Activitatea Camerei va fi preluată în viitorul apropiat de Casa de Pensii. Personalul nu va fi afectat, ci va trece pe activitatea de control sau va fi transferat la Casa de Pensii, unde va desfășura în continuare aceeași activitate”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. În absența Camerei de Muncă, fiecare agent economic va fi obligat să țină un registru în care să treacă situația fiecărui angajat. Datele vor fi apoi înregistrate la ITM Bacău. Ion Barbu consideră că desființarea Camerei de Muncă va îngreuna activitatea de control a inspectorilor de muncă, deoarece în timpul controlului nu se va mai putea verifica la cameră imediat dacă datele din evidențele firmelor corespund cu cele pe care le are statul. „Totodată, registrul în care se înregistrează contractele individuale ale angajaților va sta la sediul firmelor, iar multe unități economice au puncte de lucru. Astfel se va pierde foarme mult timp și va trebui să găsim alte modalități de efectuare a controlului”, a mai spus inspectorul șef de la ITM Bacău.
Chiar dacă se va desființa Camera de Muncă, pentru ca lucrurile să funcționeze mai trebuie avute în vedere anumite aspecte: unul este de natură financiară, iar celălalt legislativ. „Vor trebui să se găsească resurse bugetare pentru finanțarea instituției noastre, avînd în vedere că în acest moment finanțarea se realizează exclusiv din venituri extrabugetare. În plus, trebuie schimbată și legislația, pentru că în Codul Muncii scrie că depunerea și înregistrarea carnetelor de muncă se face la noi”, a explicat Ion Barbu. El a mai atras atenția și asupra micilor întreprinzători, firme care au activitate un an, doi, angajează în perioada respectivă mai mulți oameni, iar apoi dispar, evident, fără să anunțe acest lucru. (C.T.)
Lasă un răspuns