Camerele de bord folosite de zeci de mii de șoferi pentru a avea o dovadă în cazul în care pățesc ceva rău în trafic sunt inutile. Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în trafic. Asta face ca și schimbările Codului Rutier, care pedepsește în premieră comportamentul agresiv, să fie aproape degeaba: dacă polițistul nu constată direct fapta, ei nu pot da amenzi.
Din 27 februarie, polițiștii pot da amenzi pentru acest tip ce comportament agresiv în trafic. Atunci intră în vigoare Noul Cod Rutier care pedepsește șofatul inconștient. Însă dacă un agent nu a apucat să vadă fapta, filmările sunt inutile, arată DIGI 24.
”-Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ.
-Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video.”
Sunt două dintre motivele care i-au făcut pe parlamentari să renunțe definitiv la schimbarea procedurilor prin care se dau amenzi: ei mai spun pun că polițiștii nu pot verifica dacă o înregistrarea este autentică.
„Schimbarea succesivă a benzii. Asta dacă observă polițistul, dar nu există polițist pentru toate miile de kilometri care sunt în România. Mai ajută la ceva schimbarea Codului Rutier? După mine, senzația mea este că a fost să dea bine!„, a declarat Lucian Diniță – fost șef al Direcției Rutiere pentru DIGI 24.
Acesta mai spune că fără dovezi declarațiile pot fi ușor contestate în cazul unui incident în trafic.
„Vă dau încă un exemplu, cu flashurile. Cum o probezi pe asta? Circulația aproape de o mașină. Cum o probezi? Nu ai cum. Deci vedeți? Doar dacă e polițistul acolo. Ce faci, te duci și îi spui, a circulat ăsta în spatele meu, la distanță foarte mică? Cine îl ia în seamă și cum poate să aplice sancțiunea polițistul?„, mai spune Diniță.
Pe de altă parte, juriștii care sprijină drepturile victimelor accidentelor rutiere spun că a da posibilitatea oricui să facă dreptate în trafic poate deschide portițe spre alte abuzuri.
Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație: Dacă posibile abateri ar fi fost depistate de către niște privați care ar fi gestionat informația și ar fi mers la persoana în cauză să spună ori trimiți informația către poliție și rămâi fără permis ori îmi dai mie 500 de euro și am șters filmarea.
În prezent, polițiștii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.
Fresbu a zis
Daca poliyia sau judecatoria nu iti ia filmarea in considerare si ai fost implicat intrun accident, atunci poti sal bati pe cel care tia rupt masina ca nici pt ala nu se ia in considerare filmarea?
LOL a zis
in traducere poti face ce vor „muschii tai”, ca fara martori nu se ia in considerare :)))
radu a zis
dragilor, e exact ca si cu viteza: daca nu e militianul cu radar, nu ai ce sa discuti.
E simplu: patrulare + monitorizare video.
Poate garcea sa ridice o drona sa vada „schimbarile succesive de banda” si sa sanctioneze ca atare…
Filmarea cetateanului trebuie certificata ca si autentica si apoi poti sa o folosesti in orice proces…
Ardei a zis
Sunt tari europene (din UE) in care filmarile de pe camerele din autoturisme sunt acceptate de catre politie si justitie.
La noi de ce nu se poate?
Eu cred ca, ca in cazul multor legi, politicienii nostri lasa voit portite de scapare pentru infractori, golani, hoti,smecheri si cocalari. Nu se prea vrea ca Romania sa fie civilizata, cu reguli clare si respectate.
Radu a zis
In justitie sunt acceptate. Evident se va stabili autenticitatea. Doar militia nu poate amenda in baza doar a acestor imagini.
Titlu tendentios, cititori nedestepti….
Ardei a zis
Prin tara sunt politisti care amendeaza dupa filmari si fotografii puse la dispozitie de cetateni. Eu cred ca politistii bacauani (municipali si locali) folosesc asta ca un pretext ca sa nu faca nimic.
radu a zis
M-as mira ca acele amenzi de care spui sa nu fie contestate in instanta.
Si ne intoarcem la pixelul albastru… Politistul nu poate decat sa citeze ca si martor pe cetateanul care a furnizat materialul, acesta probabil nu se prezinta. Apoi baletul cu autenticitatea imaginilor. Daca le-ai copiat de pe card-ul camerei pe un stick deja nu mai este vorba despre original, este deja o copie manipulata….
jean a zis
Absurd. Cine mama ma-sii crede ca sta omul de rand sa editeze inregistrari, ca sa ce!? Oamenii au treaba alergand sa supravietuiasca, nu sa fie Robin Hood sa fie „vindicativi” fata de toti ghertoii din trafic… hai sa nu ne pe noi…
radu a zis
pai… mi-a ocupat vecinul locul de parcare pe care l-am deszapezit eu… Pentru asta soferul roman face moarte de om…
Il pozez oprit si-i adaug un semn cu oprirea interzisa… si l-am facut pe fraier…
Sau il „parchez” aiurea pe spatiul verde sau pe trotuar…
Gandeste-te cum ar fi sa am eventual un radar de buzunar, si sa-l pozez.. Tot incalcare de lege, tot cu aparatura neomologata, tot de catre cetatean, exact ca si cu foto/ video
Stau numai la limitarea de 30 si-l omor… in 6 luni vinde casa….