SOMA și ADIS Bacău au desfășurat, în perioada 07 – 31 august, campania de informare „Pentru un mediu mai curat, colectăm doar separat!”, în cele 22 de comune limitrofe.
Scopul acestei campanii de informare a fost de a crește gradul de colectare a deșeurilor reciclabile „prin informarea corectă și responsabilă a cetățenilor asupra faptului că deșeurile nu reprezintă simple gunoaie, ci dimpotrivă, acestea pot fi resurse importante dacă sunt colectate corect și ajung în final să primească o nouă viață”, au spus reprezentanții SOMA Bacău.
La finalul celor 4 săptămâni de campanie, timp în care reprezentanții SOMA și ADIS Bacău au reușit să ajungă în toate cele 22 de comune limitrofe ale municipiului Bacău și să discute cu oamenii, s-au tras următoarele concluzii: cei mai mulți cetățeni știu ce reprezintă deșeurile reciclabile, dețin și utilizează pubela galbenă și își doresc o colectare suplimentară a pubelei galbene datorită volumului mare de deșeuri reciclabile generat. Însă, oamenii nu știau că pubela galbenă, în zona de case, este destinată și colectării hârtiei și cartonului în amestec cu plasticul și metalul și nici unde sunt amplasate punctele stradale de colectare a sticlei de pe raza comunei lor.
„De asemenea, am constatat că în majoritatea pubelelor negre verificate de noi, destinate colectării deșeurilor reziduale, erau deșeuri care puteau fi reciclate. Ce am mai observat este că există mulți agenți economici care nu au recipientele de precolectare destinate colectării separate a deșeurilor reciclabile”, au precizat reprezentanții SOMA Bacău.
În anumite comune sunt străzi mult prea înguste sau imposibil de parcurs cu ajutorul unei autocompactoare, motiv pentru care este nevoie ca autoritățile să organizeze diferit activitatea de colectare din zonele respective.
„Considerăm aceste campanii de informare și conștientizare extrem de utile în activitatea pe care o desfășurăm și sperăm ca mesajele noastre privind colectarea separată a deșeurilor să ajungă la cei mai mulți dintre dvs., în special la cei care încă întâmpină dificultăți în depunerea corectă a deșeurilor în recipiente!”, au mai spus reprezentanții firmei de salubrizare.
Colectarea selectivă nu este deloc greu de realizat, atât timp cât se respectă câteva reguli foarte simple: fiecare deșeu își are locul în containerul destinat lui – plastic și metal, respectiv hârtie și carton, în pubela galbenă (în zona de blocuri din municipiul Bacău, containerul galben este doar pentru plastic și metal; hârtia și cartonul se aruncă în containerul albastru); sticlă, în pubela verde; gunoi menajer, în pubela neagră.
Mai multe detalii despre colectarea deșeurilor puteți citi și pe site-ul www.somabacau.ro sau puteți contacta dispeceratul SOMA la tel. 0234.998.
recyclebin a zis
Poate ar trebui ca agentii economici, inclusiv cei din oras, caci sunt destui, mai mici, amplasati printre case, sa fie obligati printr-o decizie a CJ sa detina recipiente si sa colecteze reciclabilele. Mai ales cei care „produc” cantitati mari ce ajung la gunoi menajer fara sa se sesizeze nimeni.
Trebuie facut si in oras un control pe tema asta si, macar in prima faza, atentionati respectivii.