Prima suprafata de teren degradat din judetul Bacau a fost plantata, in cadrul campaniei 2011 „Luna Plantarii Prborilor”, derulata in perioada 15 martie – 15 aprilie, miercuri, 23 martie, in satul Marvila, din comuna Corbasca, pe raza Ocolului silvic Sascut. Citeva zeci de tineri si adulti – oameni din sat si din comuna Corbasca, dar si de la Garda de Mediu si de la Inspectia Silvica si Cinegetica Judeteana (ISCJ) au venit, la chemarea Directiei Silvice Bacau, la aceasta actiune.
Terasele framintate de pe malul sting al Siretului, in satul Marvila, au ramas, de ani buni, fie nelucrate, fie s-au degradat sub actiunea factorilor de mediu. Ici-colo, cite o bucata de vie curge din deal in vale. In rest, pilcuri de plopi, nuci crescuti izolat, catina, dar mai ales zone golase. Pamintul argilos tine la suprafata apa din topirea zapezii sau din ploi, dar dupa prezenta plopilor se vede ca si pinza freatica este pe aproape. Pe malul Siretului, de altfel, legumicultura este la ea acasa, iar prin curtile gospodariilor si chiar pe suprafete mai mari, de pe deal se vede o mare de solarii. Agricultura, la Marvila, se face, evident, la ses ori in locuri mai accesibile. Astfel, unul dintre proprietarii unui teren aflat pe terase a acceptat ca acesta sa fie impadurit acum, in capania Luna Plantarii Arborilor. „Anual – spune inginerul Nicolae Popa, seful Biroului impaduriri-investitii de la Directia Silvica Bacau -, in aceasta perioada au loc mai multe evenimente. Anul 2011 este, insa, unul deosebit, pentru ca se sarbatoreste Anul International al Padurilor. Este o imbinare fericita de evenimente. La Directia Silvica Bacau, aceasta actiune se desfasoara in toate ocoalele din subordine, iar pe linga lucrarile de impaduriri venim si cu alte actiuni care au loc impreuna cu cu presa, cu institutiile din judet, cu scolile si ONG-urile”. In fiecare ocool silvic se planteaza cite un hectar de teren, de regula degradat. Sint actiuni pentru constientizarea populatiei cu privire la importanta protejarii mediului, a padurii in special, dar si a reabilitarii terenurilor degradate si care pot cauza mari necazuri comunitatilor de oameni din diferite zone.
Plantari meserie!
Cu mic cu mare, lucratorii au luat cu asalt terasele de la Marvila inca de dimineata. Terenul fusese, initial, igienizat, dar pirul (Agropyrum repens) daduse deja coltul. Pamintul nu mai fusese destelenit de multa vreme acolo. Silvicultorii au marcat suprafata de plantat cu jaloane, iar gropile au fost sapate imediat in linii perfect drepte. Puietii de salcim, din galetile cu apa, au intrat in casele lor definitive, iar viitoarea suprafata de padure era deja conturata. Pe santier a ajuns si directorul Directiei impaduriri-investitii a Regiei Nationale a Padurilor, Liviu Pavel, aflat intr-o actiune specifica in judet. Cu silvicultorii, a incins repede o discutie, din care n-am retinut prea multi termeni tehnici, dar am aflat ca salcimul (Robinia pseudocacia) a fost preferat, la plantare, pentru ca este specia cea mai indicata pentru o astfel de categorie de trerenuri, dar ca ar fi fost necesare si salcii pe suprafetele mai bogate in calcar. Meseria e meserie!
Impaduriri in zona privata
Campaniei Luna Plantarii Arborilor face parte dintr-o preocupare permanenta de plantare de arbori pe suprafete de teren degradat din afara fondului forestier. „Este vorba – ne-a declarat Mihai Florescu, seful ISC Bacau – de o extindere a fondului forestier national, din programul guvernamental pe aceasta tema, cu 100.000 de hectare in urmatorii cinci ani. Pe terenurile si in padurile proprietate privata din judet sint 103.000 de hactare. In primavara acestui an, se vor planta 230 de hectare in paduri care au fost parcurse cu taieri definitive sau, cum mai sint numite, taieri rase. Se face, astfel, o regenerare naturala, prin plantari artificiale”. In judet actioneaza opt ocoale silvice private, dintre care patru sint organizate chiar aici, celelalte fiind din judetele Covasna si Harghita, dar cu padure si in judetul Bacau. Este vorba de composesorate administrate de ocoale silvice. Ocoalele silvice private bacauane sint organizate la Ghimes-Faget (6.000 ha), la Darmanesti (pe proprietatile Stirbei, cu 7.000 ha), la Oituz (pe proprietatile generalului Eremia Grigorescu, 9008 ha0 si un ocol bisericesc la Blagesti, infiintat anul trecut, cu circa 7.000 ha. In acest an se vor planta peste 1,5 milioane de puieti. „Actionam – a precizat Mihai Florescu -, in aceasta primavara, si la persoanele fizice care au poroprietati de la un sfert de hectar, pina la cite zece hectare, unde se fac taieri, unde avem deja devize pentru 240 ha. Lucrarile se fac cu bani de la bugetul de stat sau din Fondul de regenerare a padurilor. Pas cu pas, speram sa acoperim cu vegetatie forestiera toate suprafetele care au fost exploatate ilegal in anii anteriori, in special dupa anul 1991”.
Lasă un răspuns