Prima campanie europeană de prevenire a bolilor profesionale și accidentelor ca urmare a expunerii la substanțe toxice a demarat ieri, inclusiv în Bacău. „Campania are loc concomitent în toate țările membre ale Uniunii Europene și în cele candidate. La nivelul Europei sînt circa 32 de milioane de persoane expuse la factori cancerigeni în cîmpul muncii și doar 12% din societăți respectă organizarea locului de muncă pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Campania se va constitui într-o serie de întîlniri la Moinești, Onești și Bacău cu toți agenții economici și unitățile medicale care lucrează cu substanțe toxice. La aceste seminarii au fost invitați să participe absolut toți agenții economici, pentru că substanțele toxice sînt prezente în aproape orice unitate, de la coaforuri, la mari firme de pe platforma Borzești.
Județul nostru nu a fost scutit de problemele cauzate de bolile profesionale. „Noi am fost informați de Direcția de Sănătate Publică asupra a opt cazuri de boli profesionale în acest an. Numărul celor suferinzi poate fi însă mai mare, pentru că boala profesională apare în timp”, a precizat Ioan Andrei. La societatea Aerostar s-au înregistrat două cazuri de îmbolnăviri profesionale generate de intoxicații cu solvenți organici. Cele mai multe boli profesionale semnalate au fost la Robinete Industriale, unde cinci persoane au suferit hipoacuzii, intoxicații acute și boli respiratorii datorită rășinilor, zgomotului și solvenților organici din mediul de lucru. Un ultim caz a fost semnalat în acest an la SC Panimon Onești, unde o persoană a fost depistată cu astm bronșic apărut datorită inhalării de pulbere de făină.
După încheierea campaniei, inspectorii de muncă băcăuani vor monitoriza marile unități din județ pentru a vedea modul în care acestea găsesc soluții pentru reducerea expunerilor salariaților la substanțele toxice. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns