Emoții și stres probabil mai ceva ca la Olimpiada de la Atena de acum o lună de zile, luni dimineață pe holul principal de la Facultatea de Educație Fizică și Sport. Pentru cine a trecut întîmplător pe lîngă sala de consiliu a facultății nu mică a fost mirarea să dea nas în nas cu nume consacrate ale sportului românesc și mondial: Simona Păduraru, Alina Rîpanu, Eusebiu Diaconu, Alexandru Ceaușu, Petre Condrad, Vasile Ștefan, Gabriel Talpă, Vasile Ștefan, Gabriel Revnic, Cristian Drugă, Horia Ruia, la care s-a adăugat și antrenorul emerit Relu Auraș. Fremătînd și discutînd între ei pe coridor, așteptau cu nerăbdare să intre pentru a da piept cu un altfel de probă decît cea obișnuită în sălile de sport. Unii, băcăuani de origine, alții, sosiți din diferite colțuri ale țării, cu toții aveau un punct de legătură: veniseră să susțină ultimul test înainte de a spune la revedere Facultății de Educație Fizică și Sport, examenul de licență. „A ieșit Simona?”, „Cînd intri Gabriel?”, se întrebau sportivii între ei. Comisia de examinare alcătuită din conf. univ. dr. Gloria Rață, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, conf. univ. dr. Ștefan Ababei, secretarul științific al Facultății, conf. univ. dr. Alexandru Axinte, și profesorul universitar Grigorie Olteanu au avut probabil multe de discutat cu sportivii sosiți să-și susțină licența. Și pentru a nu lăsa loc dubiului că a fi un sportiv de 10 presupune și o licență de nota 10, la finalul examenului, media maximă a probelor nu a fost atinsă de nici unul dintre sportivi. Semn clar că examenul de licență poate fi cîteodată mai dificil decît o olimpiadă. Astfel, cea mai bună notă a fost obținută de antrenorul Relu Auraș, licențiat cu 9,27, urmat de canotorul Alexandru Ceaușu cu 9,05, și Alina Rîpanu cu 9.02. Cu puțin în urma lor s-au situat canotorii Mihai Comandașu și Drugă Cristina cu 8,90. Înotătoarea Simona Păduraru a reușit o medie apropiată de cea a luptătorului Eusebiu Diaconu, prima obținînd 8,70, iar cel de-al doilea media 8,77. Restul olimpicilor au obținut medii între 8.45 și 8,62. Note ce vorbesc de la sine și despre valoarea sportivilor și despre cea a profesorilor.
Simona Păduraru (legitimată la Sport Club Municipal) este cea mai bună înotătoare pe care a avut-o vreodată Bacăul, fiind multiplă medaliat în competiții interne, continentale și mondiale. Specialistă în probele de liber, Simona a fost admisă la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău cînd încă nu terminase liceul, grație medaliei de bronz cucerite în urmă cu patru ani la campionatele europene. Anul acesta ea a participat la Jocurile Olimpice de la Atena la 200, 400 și 800 de metri liber. Îl are ca antrenor pe Silviu Șalgău.
Alina Rîpanu (SCM Bacău) este una dintre urmașele într-ale atletismului a Doinei Melinte. Specialistă la 400 metri plat și 800 de metri, Alina este la rîndul său multiplă medaliată. A concurat anul acesta la Jocurile Olimpice.
Relu Auraș, antrenor emerit, este coordonatorul secției de box de la Perla Sport Club Municipal. Din mîinile sale au ieșit zeci de campioni, între care Francisc Vaștag, Mihai Leu, Viorel Simion etc. Este antrenorul principal al clubului care se află pe locul întîi în țară în domeniul pugilismului, fost antrenor coordonator al loturilor naționale de box ale României.
Eusebiu Diaconu (SCM Bacău) este la ora actuală cel mai bun luptător din țară. Medaliat cu bronz anul trecut la campionatele mondiale, multiplu medaliat în întreceri interne și continentale, campionul național Diaconu s-a clasat pe locul al 7-lea la categoria 60 kg la Olimpiada de la Atena. Este pregătit de antrenorul Ioan Butucaru, cel care l-a preluat de la Gheorghe Mocanu. (Constantin GHERASIM, Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns