• două aparate de ultimă generație a tehnicii medicale au intrat, de ieri, în circuitul Spitalului Județean • repartizate de Ministerul Sănătății și amplasate cu fonduri de la Casa Asigurărilor de Sănătate, aparatele sînt destinate depistării tumorilor mamare și efectuării radiografiilor pentru copii
De ieri, nu doar tomograful este singurul aparat de înaltă precizie pe care cadrele medicale din Spitalul Județean îl pot folosi pentru diagnosticarea diverselor afecțiuni ale pacienților lor. În circuitul serviciilor medicale oferite de cea mai mare unitate medicală din județ au intrat două aparate de investigație moderne, de care se vor bucura bolnavii care se vor adresa secțiilor de Oncologie, Endocrinologie, Chirurgie, Maternitatea și Pediatria. Repartizate Spitalului Județean încă de anul trecut de către Ministerul Sănătății, mamograful și aparatul de radiologie destinat secțiilor de copii au fost amplasate în urmă cu cîteva luni. Și asta pentru că a fost nevoie de un lung șir de avize, autorizații și lucrări de construcție necesare spațiilor care le adăpostesc.
Inaugurate cu tot dichisul impus unor evenimente rare, cu care cadrele medicale din Spitalul Județean și-ar dori să se întîlnească mai des, mamograful, de producție americană, și aparatul de radiologie, fabricat în Germania, au fost ieri vedetele unității medicale. Ambele aparate au fost fabricate în anul 2001, iar beneficiile pe care le vor aduce pacienților sînt incontestabile. Mamograful inaugurat ieri este primul instalat din Moldova. Cu ajutorul acestui aparat, femeilor li se pot depista din vreme tumorile de la sîn, iar situațiile în care cancerul mamar se diagnostighează în stadii avansate pot fi evitate. „Pînă la începutul anului viitor, cînd Consiliul de Administrație al spitalului va stabili valoare unei mamografii la cerere, pacientele din Bacău vor beneficia gratuit de această investigație, dacă au bilet de trimitere de la un medic chirurg, endocrinolog, oncolog sau ginecolog”, ne-a declarat doctorul radiolog Dana Colos. Înainte ca mamograful să fie instalat la Spitalul Județean, băcăuancele care erau suspecte de tumori ale sînului nu-și puteau face aceste investigații decît la București și la Cluj. Statisticile arată că la secția de Oncologie din Bacău au fost înregistrate pînă acum 621 de femei cu cancer la sîn.
Celălalt aparat de diagnostic radiologic intrat în circuitul Spitalului Județean a fost instalat la Pediatrie. El a înlocuit un aparat fabricat în anul 1958 și care ar fi trebuit casat de cel puțin zece ani. „Noul aparat este tot nemțesc, dar este fabricat în anul 2001. Prezintă un risc scăzut de iradiere a pacientului și a personalului, iar acuratețea diagnosticului pus pe radiografiile făcute cu el este mult mai mare decît în cazul vechiului aparat”, ne-a spus medicul radiolog Maria Onea, care va efectua radiografiile copiilor internați în Spitalul Județean. Pentru amplasarea aparatelor de diagnostic radiologic, care au costat aproape 200.000 de dolari, au fost necesare 500 de milioane de lei. „Banii pentru amenajarea spațiilor și obținerea avizelor au venit în principal de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar o mică parte dintre aceștia au fost puși și din veniturile proprii ale spitalului”, a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns