• unii oameni din Stănișești, unde candidează doctorul Cătălin Dumitru Andriescu, susțin că acesta și-a depus candidatura fără să aibă domiciliul în comună • candidatul spune că acuzele sînt neîntemeiate, dar a refuzat să ne arate buletinul în care, după spusele sale, are trecută mutația
Cătălin Dumitru Andriescu candidează pe listele electorale ale PSD la funcția de consilier local în comuna Stănișești, dar, în același timp, figurează și pe listele de consilieri județeni ale aceluiași partid. Pînă aici, nimic în neregulă. Numai că, după spusele unui contracandidat de-al său, Gabriel Năstase, aspirant la funcția de primar în Stănișești pe listele PNL, acesta nu are mutație în comună și, deci, încalcă legea electorală cu bună știință. „Conform Legii 67/2004, la articolul 4 aliniatul 2, pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie ales. Eu știu că domnul Andriescu nu are mutație în comună la noi, el fiind de loc de undeva de prin Botoșani sau Iași. Am făcut și plîngere la Judecătoria Podu Turcului, dar mi-a fost respinsă, pe motiv că am înaintat-o prea tîrziu față de termenul legal de contestare a candidaturilor”, ne-a declarat Gabriel Năstase. El susține însă că decizia judecătorilor s-a întemeiat doar pe un fax trimis de Primăria Stănișești, prin care li se făcea cunoscut magistraților că Năstase a depășit termenul legal de contestație. „Legea electorală spune că poți contesta o candidatură în 48 de ore de la afișarea listelor de candidați. Eu am făcut acest lucru la doar o oră de la afișarea lor, pentru că eram de față cînd se lipeau pe afișaj. Am depus la dosar odată cu contestația și o adeverință de la Secția electorală, semnată de președinta secției, prin care se adeverea că am făcut contestația în termen. Nu știu cum au decis judecătorii doar pe baza acestui fax, fără să ceară o copie după procesul verbal de afișaj, din care să reiasă, într-adevăr, data la care s-au afișat listele. S-au mulțumit numai cu faxul trimis de primărie”, ne-a mai spus Năstase.
Imediat după aflarea deciziei judecătorilor de la Podu Turcului, Gabriel Năstase a renunțat la recurs și a făcut plîngere de fals în declarații împotriva lui Dumitru Andriescu la Parchetul de pe lîngă aceeași instanță, precum și la poliție.
Andriescu refuză să arate buletinul
Cătălin Dumitru Andriescu, cel acuzat că a încălcat flagrant Legea electorală, este medic de familie în Stănișești și spune că are viză de reședință în comună de zece ani. L-am găsit la dispensarul medical și ne-a poftit amabil în cabinet, dispus să discute cu noi despre acuzele aduse în privința domiciliului său. Deși totul s-ar fi rezolvat dacă ne-ar fi arătat buletinul de identitate cu mutația, Cătălin Andriescu a preferat să ne asigure verbal că este în regulă și să ne povestească despre realizările sale ca medic în comună. „Timp de trei ani, înainte de a veni eu, aici nu a fost medic. Eu stau în comună de zece ani, mă știe toată lumea că stau aici, am două mii de pacienți pe lista de medic de familie, am contract cu Casa de Asigurări. Cum adică nu am domiciliul aici? Toate aceste acuze nu-și au rostul, pentru că eu nu încalc legea electorală sub nici o formă”, ne-a spus Andriescu. Am încercat să-i explicăm candidatului că a locui într-o localitate nu-i totuna cu a avea și formele legale în regulă, dar medicul a reluat explicațiile cu lista de pacienți și contractul cu Casa de Asigurări și am renunțat. „Eu știu cine îmi poartă pică. Vreau să vă mărturisesc că de formație sînt liberal, pentru că și tatăl meu a fost liberal. Dar pentru că nu mă înțeleg cu liberalii din comună, am ales o altă formațiune politică”, ne-a mai spus Andriescu, evitînd în continuare să spulbere acuzele arătînd pur și simplu buletinul de identitate.
„Va putea fi descoperit la validare”
Legea electorală nu mai poate fi aplicată în acest caz, întrucît contestarea unui candidat la atîta timp după rămînerea definitivă a listelor de candidați este tardivă. Judecătorul Mihăiță Floarea, vicepreședintele Biroului Electoral Județean, spune că potrivit legii electorale candidatura lui Cătălin Dumitru Andriescu este definitivă, existînd și o hotărîre judecătorească în acest sens. El spune că în condițiile în care contestatarul a ales calea obișnuită a plîngerii la Parchet, lucrurile se schimbă și vor fi aplicate prevederile din Codul penal. „Dacă există la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Podu Turcului o plîngere pentru fals în declarații împotriva lui Andriescu și se dovedește reală, atunci acesta este pasibil de închisoare conform art. 289, 290 din Codul Penal. Infracțiunea respectivă nu are prevăzută și pedeapsa alternativă cu amenda, ci doar închisoare”, ne-a declarat judecătrul Mihăiță Floarea.
El ne-a mai spus că falsul în declarații mai poate fi descoperit însă și la procedura de validare în funcția de consilier. „Atunci, validarea se face inclusiv pe baza buletinului de identitate, care este necesar la acordarea certificatului de consilier de către Biroul Electoral Județean. Sigur că nu va fi validat dacă nu are domiciliul în localitatea în care a candidat”, ne-a mai spus Floarea.
Astfel de situații sînt posibile pentru că legea electorală nu impune ca un candidat în alegeri să depună și o copie după buletin, ci doar să dea o declarație pe propria răspundere că întrunește condițiile prevăzute de lege pentru a candida. Este drept că legea electorală permite oricui este îndreptățit să conteste o candidatură în 48 de ore de la afișarea listelor. Tot legile românești însă, împiedică accesul la datele despre persoane, așa cum este o informație despre domiciliul cuiva, chiar și în cazul candidaților de pe listele electorale, așa încît se pot naște situații de genul celor prezentate mai sus. Cei care vor demostra cine are dreptate în acest conflict electoral sînt polițiștii și procurorii care cercetează cazul. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns