• toată lumea spune că subiectele au fost accesibile
Candidații de la examenul de bacalaureat repartizați la centrele de la Grupul Școlar „Dumitru Mangeron” și Grupul Școlar de Chimie treceau agale ieri dimineață spre liceele unde urmau să susțină prima probă scrisă a „maturității”. Două fete înceracau să-și povesteascăcum au petrecut la Festivalul folcloric „Ion Drăgoi”, dar discuția a alunecat rapid spre bacalaureat. Un tinerel care a preferat să nu se amestece printre colegi, a recunoscut, în ciuda teribilismului vîrstei, că are emoții. „Cum să nu am, mai ales că n-am învățat chiat toată materia. Sper, totuși, să pic pe subiect sau să dea ceva ușor”, spune cel care s-a recomandat, scurt, Mihai”. O speranță care i-a fost îndeplinită, mai toți candidații cu care am stat de vorbă în jurul prînzului fiind de acord că subiectele au fost accesibile. Lucru susținut și de specialiștii Inspectoratului Școlar Județan Bacău.
Totuși, profesoara Doina Marinov, inspector de limba română și membru al Comisiei județene de bacalaureat, spune că, cel puțin la ultimul punct, au fost ceva chichițe. „Subiectele au fost accesibile și au respectat programa de examen. Toți elevii ar trebui să ia nota 5,00, care, oricum, se poate obține rezolvînd corect primele două subiecte. Un elev bun, nu pasionat de limba română, dar care a fost zi de zi la școală și a învățat, ar trebui să pornească, după părerea mea, de la nota 7,50. Singurele discuții ar putea apărea în ceea ce privește identificarea unei nuvele istorice, dar toate manualelel alternative au dat ca exemplu pe «Alexandru Lăpușneanu». Există totuși și unele cerințe de departajare, care țin de naratologie, cunoștințe care, pînă anul trecut, se studiau în facultate. Manualele prezintă, însă, aceste aspecte”, ne-a declarat inspectoarea Doina Marinov. Comisia județeană de examen a instituit, ieri dimineață, o a patra comisiei specială pentru un candidat – Răzvan Ene – de la Grupul Școlar „Dumitru Mangeron”, care și-a rupt mîna duminică seara, ceea ce a făcut ca ieri el să dicteze răspunsurile la subiecte unui profesor, care le-a scris pe foaia de examen. (Eduard CUCU)
alăturat:
are foto (Dan)
„A fost ușor. Prea ușor aș putea spune”
Fețe plouate, mult stres și o mulțime de părinți îngrijorați. Așa ceva puteai găsi ieri în fața liceelor ce găzduiesc centrele de bacalaureat, examen care ieri a programat proba scrisă la limba și literatura română. După trei ore de examen, proaspeții absolvenți de clasa a XII-a au ieșit pe porțile școlilor care mai de care mai obosiți și mai dornici de o țigară. Pe care o meritau din plin, chiar dacă subiectele nu au „crăpat” capul nimănui. Cel puțin așa au susținut candidații.
Claudiu Cioraru (Colegiul Național „Ferdinand I”) : „Subiectele mi s-au părut asccesibile. Primul subiect a fost mai alambicat”.
Diana Pasti (Colegiul Națiuonal „Ferdinand I”): . ,,A fost ușor. Prea ușor aș putea spune. Nimic ieșit din comun. Comisia de supraveghere a ținut într-un fel cu noi. A fost mișto și chiar am scăpat de stres de cum am început să scriu”.
Claudia Chiriac (Grupul Școlar „Mihai Eminescu”): ,,A fost un picuț greu. Subiectele au avut un enunț cam întortocheat. În rest cred că n-am avut probleme”.
Mihaela Turcu (Grupul Școlar „Mihai Eminescu”): ,,Totul a fost pentru nivel mediu. Am picat pe subiect. M-a surprins faptul că totul a fost atît de accesibil. Mă așteptam la ceva mai dificil. Să vedem ce o să fie de mîine încolo. Doamne ajută!”
Anca Moraru (Colegiul Național „Ferdinand I”): ,, A fost ușor și la îndemîna tuturor. Mă așteptam la ceva mai complicat. Am fost speriați că anul acesta subiectele vor fi mai grele ca în anii trecuți. Ministerul a ținut cu nervii noștrii și nu i-au întins la maximum. M-am descurcat și pot să răsuflu ușurată că mi-a mers bine la prima probă scrisă din bacalaureat”. (Dan CREȚU)
Lasă un răspuns