Trei invatatori si un profesor de muzica, din Bacau, au fost eliminati, marti, 17 iulie, de la proba scrisa a Examenului National de Definitivare in Invatamint, dupa ce au fost prinsi cu fituici asupra lor. Acest examen se adreseaza cadrelor didactice titulare sau suplinitorilor calificati, cu o vechime de minim doi ani in activitatea de predare, care doresc sa obtina drept definitiv de a preda in invatamintul preuniversitar.
Candidatii eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda nu mai pot participa la urmatoarea sesiune de examen, de anul viitor. Un cadru didactic se poate inscrie la aceasta evaluare de maxim trei ori, intr-o perioada de cinci ani.
Au schimbat subiectele dupa o jumatate de ora de la inceperea examenului
La editia din acest an a Examenului de Definitivat nu numai candidatii au fost prinsi pe picior gresit, ci si reprezentanti Ministerului Educatiei, cu diferenta ca, probabil, cei din urma nu vor fi sanctionati. Unul dintre subiectele de Limba si literatura româna a fost schimbat, la jumatate de ora dupa ce au fost distribuite candidatilor.
„A fost vorba de o eroare la subiectele pentru invatatori. Am primit imediat o erata si au schimbat din subiect doar cerinta care nu era in programa. Candidatii nu au fost afectati pentru ca inca nu ajunsesera la subiectul respectiv. Oricum, Comisia de examen a primit o adresa de la Ministerul Educatiei, care precizeaza ca ambele rapunsuri, si cel pentru subiectul oferit initial, si pentru cel reformulat, vor fi luate in considerare la corectare.
De asemenea, timpul de lucru a fost prelungit cu o ora, pina la ora 15.00”, a declarat Ida Vlad, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau.
Prelungirea duratei examenului cu o ora a insemnat un efort de atentie si concentrare, fara a-l lua in calcul pe cel de rezistenta fizica, de sase ore jumatate. Candidatii au fost obligati prin regulament sa fie prezenti, in salile de examen pina la ora 8.30, in conditiile in care ora de incepere a probei scrise a fost 10.00, iar durata sa de cinci ore.
Sesiunea 2012 a evaluarii pentru definitivare in invatamint a avut in Bacau, anul acesta, 210 candidati inscrisi, in total, la 33 de discipline diferite. Examenul s-a desfasurat la Colegiul Tehnic de Comunicatii „N.V.Karpen”.
Basmul cult, in afara programei
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a oferit explicatii oficiale pe site-ul propriu privind eroarea de la Examenul National de Definitivat, precizind ca modificarea a vizat reformularea cerintei, „fara a afecta in mod substantial analiza solicitata”.
„Daca, initial se cerea candidatilor prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularitatilor de constructie a unui personaj. Reformularea a fost necesara deoarece in bibliografia pentru concurs nu se regaseste in mod explicit basmul cult, asa cum e cazul altor genuri literare in cadrul carora se indica autori si opere literare obligatorii (de exemplu, Dramaturgia: I.L.Caragiale – „O scrisoare pierduta”, Barbu Stefanescu Delavrancea – „Apus de soare”, Marin Sorescu – „Iona”). (…) Ministerul Educatiei a venit, astfel, in sprijinul candidatilor, pentru a nu lasa loc de interpretari eronate. (…)
Punctarea subiectului se face indiferent daca personajul ales pentru analiza este dintr-un basm cult sau dintr-o alta opera literara specificata in bibliografie”, s-a precizat in comunicatul de pe site-ul Ministerului Educatiei. (Laura HUIBAN)
Lasă un răspuns