• săptămîna trecută, 112 locuitori din județ au fost internați cu boli diareice acute
Consumul alimentelor ușor perisabile sau a legumelor și fructelor nespălate au condus în ultimele zile la o creștere a numărului pacienților diagnosticați cu enterocolite. Boală a sezonul cald, enterocolita a băgat în spitalele din județ, numai în săptămîna trecută, 112 pacienți. Dintre aceștia, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rîndul copiilor mai mici de un an. „Au fost internați săptămîna trecută 36 de copiii cu vîrste de pînă la un an, numai săptămîna trecută. Restul cazurilor s-au împărțit în număr mai mic pe celelalte grupe de vîrstă. Față de anul trecut, numărul acestor afecțiuni digestive este într-o ușoară creștere declanșată și de perioada caniculară din această lună”, ne-a declarat dr. Anca Dancău, șefa compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică.
Ieri, în secțiile de Boli Contagioase din Spitalul Județean, erau internați 34 de copii și adulți care urmau tratamentul împotriva infecțiilor digestive de sezon. Dintre bolnavii internați la Contagioase, 12 erau copii, ponderea cea mai mare, aproape două treimi din numărul total de cazuri, fiind înregistrat în rîndul adulților. „La consultație vin zilnic cam patru sau cinci bolnavi cu simptome ale enterocolitei, dar numai jumătate dintre ei acceptă internarea. Acum, în secție sînt 22 de pacienți care au prezentat simptome ale bolii: febră, grețuri, vărsături, scaune diareice și dureri abdominale”, ne-a declarat medicul infecționist Adina Botezatu. Potrivit sfaturilor medicilor, singurul mod de a ne păzi de enterocolită în perioada caniculară este evitarea consumului de lapte, smîntînă, frișcă, ouă și maioneză, produse ușor perisabile, care pot declanșa infecții digestive. Spălarea fructelor și legumelor înainte de a fi mîncate, păstrarea alimentelor la rece și igiena mîinilor sînt alte cîteva dintre regulile care, odată respectate, reduc riscul îmbolnăvirilor de enterocolită. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns