– in mai multe comune din Bacau fintinile incep sa ramina fara apa – peste 315 incendii au fost inregistrate in acest an in judet – peste 53.000 de hectare agricole au fost afectate de seceta, dintre care 3.000 ha au fost distruse total
In judetul Bacau seceta din ultima perioada a afectat atit populatia cit si culturile. Datorita caniculei in comunele Bogdanesti, Blagesti, Brusturoasa, Palanca si Magiresti nivelului apei din mai multe fintini este foarte scazut, iar unele dintre ele au secat. In satul Buciumi alimentarea cu apa se face cu cisterna din sistemul centralizat al satului Racauti.
In unele zone sint probleme cu asigurarea apei potabile populatiei din cauza subdimensionarii sistemului de alimentare. In perioada urmatoare debitele riurilor din judet vor fi stationare cu tenta de scadere. De asemenea, fenomenul de seceta a dus la cresterea numarului de incendiilor de vegetatie si celor forestiere. In acest an au fost inregistrate 315 arderi necontrolate, din care 25 in primele sapte zile ale lunii august, care au mistuit miristi, vegetatie uscata, deseuri menajere si gropi de gunoi. Incendiile au aparut din cauza secetei, cit si din neglijenta oamenilor.
Ca urmare Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) a impus concentrarea unui numar sporit de efective si un consum mare de carburant pentru lichidarea incendiilor. Presedintele IJSU si prefectul Claudiu Serban au dispus sa fie permanent monitorizate debitele necesare pentru alimentarea cu apa a populatiei de catre comitetele locale si datele sa fie transmise catre Sistemul de Gospodarire a Apelor, astfel incit sa poata fi luate masuri in timp util in caz de urgenta. Sectoarele de riu sint de asemenea permanent monitorizate. Directia de Sanatate Publica a dispus ca prin 24 de puncte de prim ajutor sa fie ajutata populatia afectata de caldura.
Seceta a distrus 16,7% din suprafetele cultivate din judet
Conform datelor inregistrate de Directia pentru Agricultura Bacau, pina in prezent au fost afectate 53.413 de hectare din suprafetele cultivate, din totalul de 319.720, in special porumb, grîu si floarea soarelui. Dintre acestea 3.090 hectare au fost distruse in proportie de 100%, iar 50.323 de hectare în proportie de 30%.
Suprafetele care au avut de suferit sint monitorizate si raportate periodic la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care ulterior stabileste cotele de despagubire pentru producatorii agricoli din sectorul vegetal. Sumele de bani care vor fi acordate agricultorilor din luna octombrie 2012.
Lasă un răspuns