• următoareele patru zile se anunță de foc • au apărut deja și primele victime ale căldurii: 20 de băcăuani au ajuns la spital ori leșinați, ori cu accidente vasculare
Chiar dacă ultimele zile au fost deosebit de călduroase, prognozele meteorologilor arată că în următoarea perioadă vom avea parte de o vreme de-a dreptul caniculară. La Bacău, temperaturile vor urca astăzi pînă la 33 de grade, iar în timpul nopții nu vor coborî sub 19 grade Celsius. Sîmbătă va fi cea mai călduroasă zi din acest interval, cînd este de așteptat ca mercurul termometrelor să urce pînă la 36 de grade, iar umiditatea aerului va fi foarte ridicată. Duminică este posibil să își facă apariția cîțiva nori, dar temperatura aerului nu va coborî decît cu două-trei grade față de ziua anterioară. Ziua de luni va fi tot una caniculară, cu umiditate crescută. De menționat că valorile menționate sînt prognozate pe baza măsurătorilor standard, cu aparatură meteo de specialitate, ceea ce înseamnă că în plin soare, și mai ales pe asfaltul orașului, temperaturile ar putea fi substanțial mai mari. Tocmai de aceea, medicii recomandă populației să evite expunerea îndelungată la soare, mai ales în jurul prînzului. Cei mai afectați de caniculă pot fi bătrînii, mai ales cei care suferă de boli cardiace, copiii sub trei-patru ani sau cei cu boli respiratorii, cardiace sau renale, precum și angajații care lucrează în sectoare de activitate cu temperaturi ridicate și radiații calorice. Consecințele expunerii îndelungate la căldură pot fi colapsul caloric și crampele musculare (determinate de transpirația abundentă și de pierderea de săruri). De asemenea, există riscul unui șoc caloric (produs de creșterea temperaturii corpului și de reducerea transpirației), care se manifestă prin puls rapid, prăbușirea tensiunii arteriale, respirație superficială și cu evoluție posibilă spre comă. În condițiile expunerii la temperaturi ridicate, pot exista și alte manifestări clinice.
Din aceste motive, medicii recomandă evitarea expunerii la soare, la temperaturi ridicate, ca și un consum mai mare de lichide, dar nu de băuturi alcoolice, iar cantitatea de cafea consumată nu trebuie să fie mai mare de trei cești pe zi.
De asemenea, trebuie evitată deplasarea în plin soare în jurul prînzului. Cei care sînt totuși nevoiți să iasă din casă nu trebuie să uite pălăriile, ochelarii de soare și chiar umbrelele, pentru a se apăra de soare. Totodată, ei trebuie să se îmbrace în haine confecționate din țesături naturale și în culori deschise.
În aceea ce privește alimentația, aceasta trebuie să fie săracă în grăsimi și cu multe vegetale, fiind de evitat eforturile fizice susținute și băile cu apă rece (sub 25-26 grade Celsius).
Medicii amintesc că, dacă temperaturile de la locul de muncă depășesc limitele admise de Normele Generale de Protecția Muncii, programul de lucru trebuie reorganizat și adaptat astfel încît să fie evitată suprasolicitarea termică.
Primele victime ale caniculei
Căldura toridă care s-a instalat de două zile în Bacău a făcut deja numeroase victime. Nu mai puțin de 20 de băcăuani au ajuns la spital în stare gravă. Cei mai mulți au leșinat pe străzi, alți trei au suferit accidente vasculare, în timp ce unora li s-au declanșat boli mai vechi netratate.
În ultimele 48 de ore, cadrele medicale de la serviciul de Urgențe al Spitalului Județean au asigurat asistență pentru mai multe persoane trecute de 40 de ani. Din cauza caniculei, acestora li s-au declanșat boli cardiovasculare și neurologice. „Din cei 20 de pacienți pe care i-am avut, doar trei au suferit hemoragii cerebrale și i-am internat în secția de Neurologie”, ne-a declarat doctorul Liliana Negru, medic la serviciul de Urgențe. Mașinile Salvării nu au fost chemate nicăieri în oraș pînă acum, pentru că toți cei care s-au simțit rău au fost aduși la spital de alții, sau au venit la medic singuri. Cadrele medicale se așteaptă ca numărul victimelor căldurii să crească în următoarele zile. (Ovidiu PAULIUC, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns