• deși există o biserică în curtea Spitalului Județean, cei mai mulți bolnavi merg la slujbă la capela de la ultimul etaj al spitalului • deși în Săptămîna Mare s-au ținut slujbe zilnic, în noaptea de Înviere nu se vor putea ține slujbe • cei mai mulți pacienți s-au spovedit și s-au împărtășit • au existat și bolnavi imobilizați la pat, care i-au cerut preotului să vină în saloane
Bolnavii pe care Săptămîna Patimilor i-a prins în spital nu au resimțit lipsa slujbelor speciale organizate în toate bisericile ortodoxe în această perioadă. Deși în curtea Spitalului Județean Bacău este un lăcaș de cult, acesta este mai puțin frecventat de pacienții care sînt spitalizați. Biserica din parc este vizitată în special de credincioșii ortodocși din oraș. Aici nu prea vin pacienți, iar explicația ar fi că, la ultimul etaj din spitalul mare, s-a descis o bisericuță special pentrtu bolnavi.
Capela ortodoxă a fost deschisă în 1997. Situată la etajul al șaselea al blocului medico-chirurgical, capela a fost amenajată într-o încăpere în care înainte își desfășurau activitatea salariații de la serviciul tehnic al spitalului. „O astfel de capelă era necesară în Spitalul Județean, pentru că aici ne confruntăm cu tot felul de situații: oameni care suferă din cauza accidentelor sau copii care se nasc prematur și trebuie botezați. Mulți dintre ei au nevoie de serviciul unui preot, indiferent că este zi sau noapte”, ne-a explicat Dan Rusu, preotul care slujește în capelă.
Pentru că Săptămîna Mare este una plină de încărcătură spirituală, bolnavii pe care Sfintele Sărbători de Paște i-au găsit pe patul de spital au avut posibilitatea să se apropie de Dumnezeu. În fiecare zi, în micuța capelă s-au ținut slujbele religioase. Indiferent de oră, capela a fost mai tot timpul plină de bolnavi, personal medical de serviciu care nu mai putea merge în oraș sau chiar persoane din oraș care preferau intimitatea micuței bisericuțe. „M-am născut cu credință în Dumnezeu și așa mi-am educat și eu copiii. Sîntem creștini și vrem să fim aproape de Dumnezeu, indiferent că mergem la biserica din sat sau la calepă. Acum sînt în spital și am venit să mă rog în fiecare zi de cînd am fost internată. Și acasă aș fi făcut la fel, dacă eram”, ne-a spus Elena Vrînceanu, din satul Scărișoara, comuna Corbasca, care luni a fost internată la Gastro-Enterologie. Femeia venise vineri la capelă ca să asiste la slujba Prohodul Domnului și să treacă pe sub aer, așa cum se obișnuiește. Alături de ea s-au aflat alte două paciente din același salon. „Nu-i nici o diferență dacă mergem la biserică sau la capelă. Chiar dacă sîntem bolnavi, de Dumnezeu și de credință tot nu ne îndepărtăm”, spune Argentina Cristescu, din Blăgești, care a fost internată și va rămîne în spital inclusiv de Paște, din cauza unei hepatite cronice.
Pacienții care nu se pot deplasa au cerut, prin personalul medical sau bolnavii cu care stau în saloane, să vină preotul la patul lor. „Boala în sine îi apropie pe oameni de Dumnezeu. La suferință oamenii se gîndesc mai mult la păcate și la apropierea de spiritualitate”, este de părere preotul Dan Rusu.
În noaptea de Înviere, însă, bolnavii nu vor putea merge la slujbă. În capelă nu se va organiza slujbă din motive practice, întrucît nu s-ar putea respecta obiceiurile specifice acestui moment, cum ar fi înconjurarea bisericii cu lumînări aprinse. În schimb, de marți, în Săptămîna Luminată, slujbele vor fi reluate. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns