• în județul Bacău trăiesc peste 41.000 de adulți și 35 de copii care suferă de afecțiuni cardiovasculare • dintre aceștia, doar 240 de bolnavi care fac dovada asigurării de sănătate pot beneficia anual de tratamente gratuite în stațiunea Covasna • ca să fie siguri că vor prinde la anul un loc pentru tratament gratuit, peste 40 de băcăuani și-au depus deja cererile la Direcția de Sănătate Publică
Pentru băcăuanii care suferă de boli cardiovasculare, Spitalul de Recuperare a Bolilor Cardiovasculare din stațiunea Covasna este o destinație favorită, indiferent de anotimp. La acest spital, pacienții beneficiază de tratamente și proceduri de înaltă performanță menite să le amelioreze boala, toate gratuite. Ei nu pot ajunge să fie internați și tratați aici decît dacă primesc o repartiție de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Numărul de locuri este însă limitat, astfel că bolnavii cardiaci iau de pe acum cu asalt secretariatul DSP-ului, unde își depun cererile de înscriere pe locurile repartizate anului viitor. „Locurile pentru anul în curs au fost repartizate integral bolnavilor. Nu mai este nici un loc liber în acest moment, în schimb avem deja peste 40 de cereri depuse pentru anul viitor”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP. Pînă să ajungă să depună o cerere la secretariatul DSP, suferinzii de inimă trebuie să parcurgă cîteva etape obligatorii. „Procedura de obținere a unui bilet este simplă, dar numărul limitat de locuri repartizat județului nostru face ca oferta să fie mult mai mică decît cererea. Cu recomandarea medicului cardiolog, cu carnetul de asigurat și analize minime pentru începerea unui program de recuperare, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, fie pensionari, fie persoane active pot primi un bilet gratuit pentru Covasna. În fiecare an, județului Bacău îi sînt repartizate cîte 20 de locuri pe lună, iar încercările de a suplimenta numărul locurilor nu au avut nici un rezultat. În fiecare an, numărul solicitărilor este mult peste cel al locurilor repartizate”, ne-a declarat farmacista Lilioara Popa, responsabila cu repartițiile pentru spitalul din Covasna. Cu toate că anul este pe sfîrșite, iar locurile pentru luna decembrie sînt deja ocupate, o parte a bolnavilor se gîndesc de pe acum să-și ocupe un loc în spitalul de la Covasna pentru anul viitor. „Marea majoritate a bolnavilor care primesc recomandarea din partea cardiologului vor să meargă la Covasna în lunile de mai-septembrie. Încercăm să-i convingem că nu este loc pentru toți bolnavii în lunile calde și că pot merge și în alte perioade ale anului care nu sînt așa de solicitate. De exemplu, anul acesta în ianuarie nu am avut decît șase solicitări din partea bolnavilor, cu toate că aveam disponibile 20 de locuri”, a adăugat farmacista Popa. Numărul biletelor de tratament repartizate bolnavilor cardiaci este insuficient și pentru faptul că unii dintre ei, cum ar fi cei operați pe cord, ar trebui să meargă la tratament de două ori pe an.
Întrucît numărul adulților din județul Bacău care suferă de boli cardiovasculare este foarte mare și în continuă creștere, conducerea DSP a solicitat suplimentarea numărului de bilete pentru județul Bacău, dar răspunsul nu a fost favorabil. Lunar, beneficiază de tratament gratuit în spitalul de recuperare din Covasna 20 de băcăuani, infinit de puțin, luînd în calcul cifra de 41.789 de persoane care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Pentru ca puținele locuri gratuite de tratament să se împartă echitabil între bolnavi, conducerea DSP a luat hotărîrea ca de anul viitor, bolnavii care primesc repartizarea pentru Covasna să fie alții decît cei de anul acesta. „Locurile sînt puține și este greu să fie mulțumiți toți bolnavii. Ne-am gîndit ca de anul acesta, cei care merg de ani de zile numai vara la Covasna să accepte să meargă la tratament și în alte perioade ale anului. Pacienții care merg la Covasna cu tratament gartuit de foarte mulți ani ar trebui să cedeze locul în favoarea bolnavilor care nu au mers niciodată, sau care și-au întrerupt tratamentul de mai multă vreme”, a explicat directoarea DSP. O altă variantă a bolnavilor care urmează sfatul medicilor cardiologi și se ocupă de sănătatea lor sînt biletele de tratament de la Covasna prin Direcția de Muncă. Acestea nu sînt însă gratuite.În acest sistem, pacienții trebuie să suporte o parte din costul biletului. Anul acesta un bilet de tratament în stațiunea Covasna a costat peste 5 milioane de lei pentru o persoană. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns